В студиото на "Здравей, България" коментират Кузман Илиев и Боян Рашев

„На руснаците им трябваше търсене на рублата, защото след санкциите всички страни бягаха от нея”. Това заяви икономистът Кузман Илиев в студиото на „Здравей, България” като обясни, че с новите правила, които Владимир Путин налага за плащане на газа в рубли, Русия цели подкрепа за националната си валута.

ОТГОВОРЪТ НА РУСИЯ: Нови правила за търговия с природен газ

Вчера руският президент обяви, че ако подобни плащания не бъдат извършени, страната му ще смята, че това е неизпълнение на задълженията от страна на купувача и той ще понесе всички последици от това.

„На нас никой нищо безплатно не ни дава и ние също не планираме да се занимаваме с благотворителност. Тоест действащите договори ще бъдат спрени”, каза още Путин, след като подписа декрет, с който всички „неприятелски” за Русия страни се задължават да плащат за газа в рубли.

Путин обяви кога трябва да започнат плащанията на газ в рубли

„Ако Великобритания внася 4% от газа си от Русия и апелира за жестоки санкции, то Германия внася 50%”, подчерта Илиев.

Според енергийния експерт Боян Рашев курсът на рублата вече се е вдигнал и ефектът го има. „Европа не може да наложи санкции по отношение на газа. Тя не е в положение да го направи", смята още специалистът.

Според събеседника му Старият континент е станал изключително зависим от руския газ. „1/3 от електричеството в Европа се генерира от газ. Европа се газифицира, за да направи зелената сделка и стана изключително зависима”, категоричен е Илиев.

По отношение на азерския газ и дали количествата, идващи оттам, биха били достатъчни, Рашев подчерта, че „Газпром” със сигурност има лостове за влияние в Азербайджан.

„Русия има лостове за влияние навсякъде около себе си и ако някой си мисли, че изведнъж някакви гигантски количества ще потекат от Азербайджан – това няма как да стане”, заяви енергийният експерт.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова