Специалистът прогнозира, че ни очакват по-леки вълни

Най-страшното определено е зад гърба ни. Това каза за ситуацията с коронавируса директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. „Ние се променихме спрямо вируса, той се промени спрямо натиска на нашата имунна система. Оттук насетне ни чакат по-леки вълни”, прогнозира още тя.

Тя поясни, че в края на януари-началото на февруари е бил пикът на петата вълна. „Тя обаче започна на фона на една все още неутихнала четвърта вълна. Тези стойности, макар и ниски, са далеч от ниските, които имахме през лятото”, допълни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ предупреди, че вирусът все още е около нас и може да се предава ефикасно. Затова препоръча носенето на маски, когато сме на публични места и в градския транспорт. Спазването на дистанция също е препоръчително.

„Това са елементарни мерки, които мисля, че се научихме да спазваме. Независимо от общото разхлабване на ограниченията и това, че заболеваемостта падна, но тя не е изчезнала - можем да спазваме и трябва да го направим”, призова проф. Христова.

По думите ѝ е вероятно да има нова вълна на COVID-19. „Вирусът със сигурност няма да изчезне. Той ще причинява още няколко вълни, които очакваме да са по-леки. Не толкова интензивни, с не толкова обхванати хора и с по-леки клинични симптоми”, уточни професорът.

 

 

Тя каза, че все още имаме доста доказани случаи на грип. „Само през март случаите бяха, колкото през януари и февруари. Тоест, вълната тази година малко закъсня”, уточни директорът на НЦЗПБ.

Проф. Христова посочи, че четвърта доза ваксина срещу COVID-19 може да се постави, след като европейският регулаторен орган позволи това. „Това се очаква скоро”, обяви тя.

„Много важно в момента е да се обърне внимание на здравната просвета и на информираността за ползите от ваксината. В тази връзка стартира кампанията „Плюс мен”. В нея може да се получи всякаква информация за ваксините, за отделните заболявания, при които хората имат въпроси дали да се ваксинират. За ваксиниране на деца и бременни”, добави тя, като уточни, че информацията се базира изцяло на науката.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.