Предложената от САЩ цена за втората партида е 1, 67 млн долара.

Правителството на Съединените щати одобри продажбата на 8 нови бойни самолета F-16 на България. Става дума за изтребители F-16 C и D Block 70.  Предвидено е и оборудване и въоръжение за тях.

Сега правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва на България 5 и половина млрд. лв., коментира президентът Радев. 

Посолството на САЩ: Цената за втората партида от самолетите F-16 не е определена

Предложената от САЩ цена за втората партида е 1, 67 млн долара. От американското посолство у нас обясниха за NOVA, че това не е крайната оферта за България. 

Тя трябва да бъде доставено най-късно през 2028г. А първата партида изтребители, която вече търпи закъснение, трябва да бъде доставена през 2025 г. 

Разговорите за втория транш изтребители F-16 започнаха през август миналата година - в Народното събрание, когато служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че “служебното правителство нито води преговори за закупуване на нови 8 изтребителя  F-16 блок 70, нито има право да прави това”. 

Пред NOVA днес Панайотов уточни, че само с пълна ескадрила от 16 бойни самолета България  би могла да изпълнява задълженията си в НАТО. 

А часове след като се запозна с документа на Държавния департамент, българският президент беше категоричен - 3 милиарда лева е реалната стойност на подобна сделка. 

“Тогава заявих, че тази цена ще се върне на 3 млрд. Тогава ви убеждаваха, че вторият пакет от 8 самолета ще бъде по-евтин – сега видяхте ли? Отново е 3 млрд. предложението”, каза държавният глава и допълни, че “правителството трябва да вземе изключително тежко решение – дали ще имаме ескадрила, която заедно с инфраструктурата ще струва около 5 млрд и половина”. И се обърна към правителството с въпроса “Може ли то да си го позволи?”.

А от военното ни министерство заявиха за NOVA, че това е максималната цена, която няма как да бъде надхвърлена. И се очаква по-ниска окончателна оферта. 

“Не се обсъжда още абсолютно нищо – това решение не задължава, но и не дава правомощия по отношение на България”, заяви зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов. 

България изплати първите осем машини авансово, тъй като не бяхме сключвали подобни сделки със Съединените щати. Но сега очакванията са вторият транш да се плати на части. Срокът обаче не е определен.

Според бившия служебен министър на отбраната Тодор Тагарев офертата за втория транш изтребители е по-добра. 

“В сравнение с първия пакет, който ни беше предложен през 2019 година, има по-големи количества въоръжение, по-големи бройки с двигатели”, обясни Тагарев. 

А заради спекулациите по въпроса, от Пентагона отрекоха да има връзка между тези 8 изтребителя за България и призива от страна на Украйна за военна помощ със съветска бойна техника, с каквато България разполага. 

Петков: Нека САЩ направят оферта, ние ще я оценим

“Не бих направил такава връзка. Няма да говоря от името на други страни и ще оставя думата на Държавния департамент да говори за военните продажби в чужбина”, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби. 

Крайното решение - кога, в какви срокове и на каква цена България ще окомплектова ескадрилата си с F-16 Block 70 – е в ръцете на Народното събрание. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.