"Как това ще бъде постигнато вече е въпрос на решение", подчерта военният министър

Българските ВВС трябва да запазят способности. Това е задължително. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков. Ние не може да си позволим да загубим способности във ВВС, заяви министърът и добави: Как това ще бъде постигнато вече е въпрос на решение. „Аз го казах още във втория ми ден като министър, че това е изключително отговорно решение и то трябва да се вземе много бързо. Не случайно го поставих. Ние сме вече в период, в който това решение започва да се оформя и трябва да бъде взето в наистина следващите седмици най-вероятно или не повече от 2 месеца”, заяви министърът.

По отношение на забавянето на доставката на първите F-16, Заков припомни, че първоначалният срок беше 2023г. втората половина на годината, в момента говорим за първото тримесечие на 2025г. „Нямаме основния да смятаме, че срокът ще бъде различен от този”, каза той.

Военният министър подчерта, че основната задача в момента е да осигурят летателни способности на ВВС в потенциален период, от който МиГ-29 няма да може да лети поради липса на поддръжка, което се очертава като вероятност предвид ситуацията във войната в Украйна, и пристигането на новите F-16 първото тримесечие на 2025г. и постигането на способности поне за Air Policing.

„Вероятно ще се отвори един период, в който ние трябва да осигурим летателна годност на ВВС със самолети различни от МиГ-29 и вероятно различни от новите F-16. Дали те ще бъдат F-16 втора ръка, дали ще бъдат под някаква друга форма лизингови – това са опции, които в момента се разглеждат. Това, което ние правим в момента, че работим активно по тези опции, включително с нашите съюзници, включително по възможности и с нашите съюзници, подчертавам, за да бъде ясно - не работим нито с Русия, нито с Беларус по евентуалните възможности за удължаване на МиГ- 29 възможно най-дълго”, заяви военният министър.

 

Видео: БГНЕС

Той подчерта, че основната идея е българските ВВС да не загубят способност. „Загубата на способност веднъж много трудно ще бъде възстановена в последствие”, заяви Заков.

„В целия този период, ние трябва да продължим да разчитаме на съдействие от нашите съюзници с усилване на охраната на въздушното пространство, както го правим и в момент”, каза той.

Пред медиите Заков припомни, че е казал и в комисията на въпрос каква ще бъде политиката на МО в тази област, че политиката ще бъде да не се загуби способността на българските ВВС. „Как това ще го постигнем вече е въпрос на опции, които ние разглеждаме в момента, но също така подчертах, че тези опции трябва много бързо да бъдат финализирани и да бъде взето решение по тях в следващите не повече от 2 месеца до 3 максимум”, посочи министърът.

 

 

На въпрос за цената на вторите 8 самолета F-16, Заков посочи, че сега към момента цена няма, тъй като това е максималният пакет, който Конгресът е гласувал и в рамките на който трябва да се вмести офертата на американската администрация. „Дали ще махаме въоръжение, дали ще работим по някакви видове пакети вътре, това е въпрос вече на разговори с американската страната, така както беше направено и по първия договор, за първите 8. Има разбира се различни опции. Тук очакваме да бъде проявена разбира се и някаква гъвкавост, така че да бъде защитен максимално както националният интерес в случая, но трябва да е ясно, че все пак правилата по които се случва самата продажба са фиксирани, т.е. има много малко марж в тези разговори. Ние обаче ще го използваме максимално с нашите американски съюзници, така че ВВС наистина да получат една изключително силна платформа, каквато е F-16 Блок 70”, заяви той.

Заков подчерта обаче, че каквото и да се случва, ние не бива да допуснем загуба на способности. „И тук ние ще търсим подкрепата не само на Народното събрание, но и на българските граждани”, заяви той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.