Проверка на Антон Чавдаров

Минималната работна заплата вече е по-висока. Новината вероятно щеше да звучи много по-оптимистично, ако не я съпътстваше инфлацията, която към момента задушава джоба на масовия българин. Антон Чавдаров с провери какви са реакциите след повишаването на основното възнаграждение.

Ръстът на минималната работна заплата остава в сянката на инфлацията и непрекъснатото поскъпване на продукти. Защото и без много математика е ясно, че увеличение от 60-70 лева не отговаря на все по-новите цени в магазина.

ООН: Световните цени на храните удариха рекорд заради войната в Украйна

Заплатата на Ани Заркова от 1 април е увеличена с 50 лева. Тя е майка на малко дете и не усеща, че получава пари в повече.  „С тези 50 лева не се променя почти нищо. Купуваш си например 10 хляба отгоре. Токът ти обаче е поскъпнал. Досега, ако съм плащала ток за двустаен апартамент 100 лева, сега плащам 180”, коментира тя.

Инфлацията мъчи и работодателите, защото казват, че тя драматично намалява покупателната способност на населението. За бизнеса увеличението на минималната заплата не е стряскащо, защото от него не произлиза кой знае какъв допълнителен разход за осигуровки. Поне това показват сметките на Димитър Бакалов, който има хлебопекарна.

Експерти: Годишната инфлация ще бъде по-висока от заложената

„Проблемът е инфлацията и хиперинфлацията. Това, че ще увеличат с 50 лева минималната заплата и това, че ще увеличи осигуровката с 10, 20 до 30 лева, не е проблема нито за работодателя, нито за работника. Проблемът е, когато не може да се спре инфлацията”, посочва той.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.