В специално интервю за NOVA

Първият български пилот, преминал успешно курса за пилотиране на F-16, даде специално интервю за NOVA. 

След две години обучение за осемте нови изтребители капитан Александър Велинов се прибра на родна земя.

Да се качи в кабината на изтребител, капитан Велинов мечтае от дете. 

"Като повечето пилоти, колкото и клиширано да звучи, това ми е детска мечта, бях посещавал няколко авиошоута и общо взето това запали страстта", споделя капитан Велинов. 

През 2014-та за първи път капитан Александър Велинов се качва в изстребител МИГ-29, а от 2017-та започва да се обучава в пилотирането му.

"Даваш си сметка, че имаш много малко време за реакция, така че трябва да си наясно какво правиш във всеки един момента", разкрива пилотът.

Още след постъпването си в армията целта на 32-годишния пилот е да пилотира F-16. И попада сред избраните за обучение.

"Имах късмета, че преди това имах опит с летене в САЩ, бях преминал един друг курс и освен това имах опит на МИГ-29", казва той.

През 2020-та късметът и уменията изпращат капитан Велинов в Тусон, щата Аризона, където и завършва първоначалния курс за F-16.

"Усвояването на F-16, от една страна, беше по-лесно за мен, понеже английският ми е по-добър от руския. Съществени разлики - те са много, но, най-общо казано, F-16 е много по-модерна машина от МИГ-29, с които ние разполагаме. Не бих казал, че пилотирането е по-лесно, просто по-различно е, въпрос на свикване", разкрива подробности капитан Велинов. 

След кратък престой на родна земя пилотът отново ще поеме отвъд океана, за да продължи обучението си. И признава, че няма търпение новите изтребители да са на въоръжение  в българската армия. 

"Идеята е всички българи да завършат горе-долу по едно и също време, за да може щом самолетите дойдат, поетапно всички да се приберем и да започнем да летим на тях. Просто не искаме да има етап, в който ние да се приберем и самолетите още да не са дошли и да загубим тренинг", казва още той. 

Към момента осем българи са в различен етап на подготовка в САЩ. Предстои съвсем скоро още един пилот от армията ни да започне обучение на F-16.

"Определено нямам търпение най-накрая да получим самолетите и да започнем да летим в родното небе", споделя капитан Александър Велинов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.