20-годишният Иван Минков загина в боевете при град Чернигов

Стотици бесарабски българи се сражават в Украйна. Разказваме за един от тях - 20-годишно момче, което загина в боевете при град Чернигов в Северна Украйна. Това се е случило още в началото на войната, но близките му не са имали информация и до последно са го търсели. Тази седмица тленните останки на Иван Минков бяха посрещнати в родното му село с дълга колона от коленичили хора. Кадрите от изцяло българското село Криничное са наистина разтърсващи и показват онова лице на войната, което се губи в геополитиката.

Бабата на Иван Минков – Мария споделя, че военните неща са го влекли. "Много беше доволен, че отива да служи. Все ни успокояваше. Играеше на билярд и тенис. На Нова година беше отпуск, после си дойде още веднъж. Дойде в България да си направи паспорт. Изпратихме го и повече не го видяхме", спомня си през сълзи тя.

По думите й със започването на войната мнозина напускат Украйна, а те се връщат, заради момчето. "На 26-ти ни звънна и ни каза да се запасим със зърнени храни. Беше разстроен, но каза, че всичко е наред. Повече не го и чухме. На третия ден от войната си отиде. Той е бил на позиция в Чернигов. Обстрелват машината, с която е част от военна колона. Осем души загинаха от снаряд, включително той", разказа бабата.

Имал си е приятелка, с която е имал планове за семейство. Мечтаел е да се ожени за нея.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.