Инцидентът е станал около 11.00 часа

Опасен инцидент в центъра на София! Част от фасада на сграда рухна върху тротоара и улица „Оборище”. Сградата е в процес на разрушаване от месец, но днес контролираното събаряне е излязло извън контрол.

Инцидентът е станал около 11:00 часа на ъгъла на оживените улици „Оборище” и „Асен Златаров”. На видео, публикувано в социалните мрежи, се вижда как багер бута страничната стена и оттам повлича и тази откъм улица „Асен Златаров”. За щастие при инцидента няма пострадали, а от район „Оборище” са съставили акт за административно нарушение на фирмата, която отговаря за разрушителните дейности. Оказва се проблем със събарянето на сградата имат и живеещите в съседство, които казват, че обектът не е добре обезопасен от всички страни.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Видеото, на което се вижда как отломки от фасадата се стоварват на улицата, го заснема жена, докато отива за кафе. От него личи как кранът закача фасадата и тя пада навън. 
 


Свидетел на случилото се става и Вера Костова, която продава вестници на метри от сградата.

„Беше затворена улицата, нямаше коли, предупреждаваха от сутринта минувачите да не минават от тази страна, дори ги отклоняваха от другата страна да минават. На мен ми казаха да изляза от павилиона”, обясни Вера.
 


От район „Оборище” обясниха, че назад във времето са съставили 4 предписания за укрепване и обезопасяване на сградата откъм улиците, в крайна сметка от фирмата поставили скеле и мрежи.

„Видяхме, че събарянето не е това, което на нас ни бяха обяснили, че ще бъде”, обясни инж. Анна Виячева , район „Оборище”.
 


„Отцепване на улицата с няколко човека, които ръкомахат никой да не преминава, не е отцепване на улицата. Ако е имало информация, че тук при събарянето на сградата късове от нея ще падат върху пътното платно, тогава движението е трябвало да бъде отцепено с ленти с огради. Това очевидно не е било направено”, коментира общинарят Борис Бонев.

Живеещи в съседната сграда твърдят, че са подавали сигнали до институциите за това, че обектът не е достатъчно добре обезопасен.

„Реакцията е нулева. Идват полицаите, спират ги за деня, на следващия ден продължава същото нещо. Бутат цели стени отгоре. Фасадата на сградата е повредена от хвърчащи отломки”, заяви Михаил Тодоров.

„Лошото е, че никой не си гледа работата както трябва, не само тези, защото на всичкото отгоре можеше някой да пострада заради тях”, коментира Кирил Маричков.

И от фирмата-собственик на сградата и от фирмата-изпълнител на терена отказаха коментар. Строителната компания ще бъде глобена, а санкцията може да варира между 5  000 и 50 000 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.