Адмирал Роб Бауер е у нас, за да наблюдава многонационално учение на полигон „Ново село”

Решението за износ на оръжие за Украйна е самостоятелно за всяка държава. Това заяви председателят на военния комитет на НАТО. Адмирал Роб Бауер е у нас, за да наблюдава многонационално учение на полигон „Ново село”.

Решението за предоставяне на военна или хуманитарни помощи за Украйна  е суверенно на държавите членки.

„Това не е решение, което може да взима НАТО. И аз нямам мнение по въпроса”, каза адмирал Бауер.

Намесата с военни в конфликта ще стане само при едно условие.

„Има една червена линия и това е територията на НАТО. Ако руснаците пресекат, която и да е територия на НАТО, тогава ние ще отговорим”, обясни адмирал Бауер.

Българските военни са категорични, че наши части по никакъв начин не участват и няма да участват в конфликта на Изток.

„Към момента за участие на български военнослужещи в бойни действия изобщо не се говори. Няма планове, никой не го предвижда, нито на национално, нито в коалиционен формат. Така че не, нямаме намерение да участваме в бойни действия”, заяви генерал майор Михайл  Попов, началник на сухопътните сили.

Заради войната в Украйна са предприети действия по усилване отбраната на Алианса. Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, потвърди, че има 8 бойни групи от Балтийско до Черно море, една от тях е българската. За първи път съюзници охраняват и нашето въздушно пространство с 5-то поколение самолети.  

„Това показва ангажимента на НАТО да укрепи отбранителният си потенциал по източния фланг с най-новите технологии”, заяви адмирал Роб Бауер.

Според него войната в Украйна е изключително голяма заплаха за Алианса.

„Без съмнение тази инвазия е най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Европа е свидетел на разрушения, на разселване на хора в мащаби, невиждани в най-мрачните дни на миналия век. Започна нова ера за НАТО и това изисква от нас да бъдем по-единни от всякога”, коментира адмирал Бауер.

Очаква се в българската бойна група да се включат и италиански военни.

„Ако това се случи, италианският контингент ще бъде настанен тук и ще продължим подготовката по асемблирането на тази група. Към тази група ще има придадено и българско формирование”, обясни адмирал Евтим Евтимов.

Висшите военни днес гледаха българо-американско учение на полигона „Ново село”. Участници в него са над 200 военнослужещи. По сценарии наш обект е завладян от противникова сила.

„Като тактически маньовър беше демонстрирано провеждане на контраатака от собствените сили. Противникът беше отблъснат и целостта на отбраната беше възстановена”, обясни подполковник Велин Кехайов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.