Вижте коя е фирмата, изпращала военна продукция със самолети към Полша

Обвинения на опозицията, че България и в момента изнася оръжия за Украйна. Коя е фирмата, изпращала военна продукция със самолети към Полша и вярно ли е, че след това те са стигали до фронтовата линия? Става дума за частната фирма „Булкомерс”. От компанията обясниха за NOVA, че търгуват с оръжия още от 2015-та година, а фирмата регулярно получава разрешения за износ.  Пред NOVA управителят на „Булкомерс” отрече пратката от началото на април да е предназначена за Украйна. И  обясни, че крайната точка е била полската столица Варшава. От фирмата изразиха и подозрения, че в момента стават жертва на политически престрелки.

Правителството предразполагало продажбата на оръжие за Украйна, вместо да помага. В това обвини управляващите депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по отбрана Христо Гаджев.” Аз съм убеден, че държавата подпомага с тези сделки и това въоръжение стига до Украйна, но защо го правим по този лицемерен начин”, посочи депутатът от ГЕРБ.

Според Гаджев конкретен пример били изпратените над 600 хиляди гранати в началото на април  от българска фирма до Полша. Сделка, подписана от министъра на икономиката Корнелия Нинова. „Които са изнесени от българска компания за полска компания с украински самолет, до украинската граница”, посочи Гаджев. И допълни: „Българската държава може винаги, когато има съмнения кой е крайният потребител - може да поиска допълнителни проверки и да откаже износа”.

Българската фирма по тази сделка е частната „Булкомерс”. В интервю за NOVA, управителят й обясни, че  от близо 7 години работи с Полша и категорично отрече пратката от началото на април да е предназначена за Украйна.

 “Моята фирма регулярно изнася. Всяка година получавам по няколко разрешения. Аз нямам нищо общо и не мога да имам нищо общо.  аз я продавам на полска фирма със съответните документи, които се предоставят от нашата междуведомствена комисия”, заяви Калоян Станиславов – управител на фирмата.

От компанията твърдят, че забавени разрешения са променили маршрута на оръжието. Самолетът с пратката бил украински, защото Ан-124 в момента бил най-евтиният вариант за транспорт. Но можел да се оперира само от украински компании.

„Самолетът кацна на летище „Ржежов”, тъй като имахме забава от транзитни разрешения от Унгария за преминаване през тяхната държава с автомобилен транспорт. Иначе стоката трябва да отиде в Полша, във Варшава”, твърди Станиславов.

От „Булкомерс” бяха категорични, че не може да се изнесе оръжие без знанието и одобрението на държавата. Министърът на икономиката Корнелия Нинова отказа коментар.  Мълчание избраха да запазят и членовете на междуведомствената комисия, разписали сделката. Управителят на „Булкомерс” допълни, че няма как да знае накъде ще продължи пътят на пратката, след като пристигне в Полша. Единственото задължение на фирмата получател е да уведоми доставчика, че оръжието е пристигнало.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.