Премиерът заяви още, че това са отношения между "Газпром" и Европейския съюз

"Причината, поради която ”Газпром” спира подаването на газ за България, е, че тяхното желание е да се плаща в рубли през трети страни, които не са част от договора, което нито гарантира доставката на газ, нито гарантира българските средства. Ние няма да се поддадем този тип шантаж". Това каза премиерът Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет. 

Петков: Няма да се намалява подаването на газ към потребителите

По думите му това е проблем между "Газпром" и Европейския съюз, а не между България и газовата компания. 

Министър-председателят призова всички български граждани да бъдат спокойни - правителството имало план от месец.

Той разкри, че на 28 април вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов отиват в Брюксел, за да коментират „точните стъпки, които са планирани, и отговорът да бъде общ”.

„Ние правим договорите ни с “Газпром” не само за получаване на газ, но и за транзит през България”, обясни премиерът.

Александър Николов отказа да обяви откъде ще дойдат алтернативни доставки на газ за страната ни, тъй като в момента текат процедури в тази връзка. „Искам да запазя прозрачността”, подчерта енергийният министър.

Той заяви, че вече има потвърждение за спиране на количествата газ за България. По последното плащане от „Булгаргаз” към „Газпром” парите били върнати обратно

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.