Количествата газ за „Топлофикация – София” са гарантирани за още месец, увери столичният кмет

Количествата газ за „Топлофикация – София” и за градския транспорт са гарантирани за още месец, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. Болници и училища в страната, обаче изразиха притеснения, че няма да могат да посрещнат следващия отоплителен сезон. Няма опасност от спиране на работата на „Топлофикация-София”.  Още от началото на войната дружеството има разработен кризисен план, както и варианти за  работа при намаляването на доставките на газ и  пълното има спиране.Крайната алтернатива за дружеството е да работи с мазут. Опасенията на редица институции  като болници и училища са, че при евентуално увеличение на цените на газа, няма да могат да покрият разходите си и трудно ще намерят алтернативен вариант за отопление.

Само за месец януари средното училище в град Каварна вади почти 14 хиляди лева от бюджета си, за да заплати сметката за газ. Средствата на учебното заведение не могат да покрият друг вариант за отопление. Трудно ще се справят и с нов скок в цената на газа.

„Нямаме алтернатива - само на газ сме. Слушал съм за колеги, които са се опитвали да прехвърлят котелите си на мазут или на пелети, но то отново ще изисква средства за инвестиция, която няма да е възможна за нашето училище”, споделя Емил Андонов, директор на СУ „Стефан Караджа”, Каварна.

Без алтернатива за отопление са и в Университетската болница в Стара Загора. По думите на директора добрата новина е, че спирането на доставките  ги посреща извън отоплителния сезон. Сериозните проблеми обаче, могат да възникнат наесен.

„Притеснен съм за предстоящия зимен сезон, ако ситуацията не бъде решена. Отоплението на голяма част от болниците в нашата страна ще бъде невъзможно. Алтернатива за подмяна на електрическите инсталации, защото знаете, че енергийните мощности също ще бъдат с ограничен ресурс, също ще бъдат на този етап невъзможни, защото инвестицията е прекалено голяма, тя изисква не по-малко от половин милион лева”, посочва професор. Йовчо Йовчев, директор на УМБАЛ „проф. д-р Ст. Киркович”.

В София  няма да има проблем с доставките на газ за болници, детски градини и училища, увери Йорданка Фандъкова. Сериозни затруднения обаче ще има топлофикация София, ако цените на газа тръгнат на горе от началото на май. Само до сега невзетите приходи от страна на топлофикационното дружество са над 340 милиона лева.

„Това, което ни притеснява е, че за месец април няма обявена схема за компенсации, така че това разбира се е проблем, но важно е за хората, уверението е, че ще има количества, които са необходими за топлата вода и автобусите”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

От столична община имат и план В, ако доставките на газ спрат изцяло. „Топлофикация” и „Автотранспорт” разработиха планове не бих искала да се стига до тях, защото специално за Топлофикация първата стъпка е да се намали температурата на топлата вода, а втората стъпка е да премине на мазут, което изобщо не ми се иска да стигаме до тук”, посочи столичният градоначалник.

Извън отоплителния сезон потребяваното количество газ от „Топлофикация” е три пъти по-малко, в сравнение със зимните месеци. Това до голяма степен дава сигурност, че необходимите количества ще бъдат осигурени от други доставчици.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.