Това става ясно от официална позиция на дипломатическата мисия у нас

Руското посолство у нас даде традиционния си седмичен брифинг. В него дипломатите коментират основните теми, които вълнуват отношенията между София и Москва.

На 26 април тази година „Газпром експорт“ официално информира „Булгаргаз“ за намерението да спре доставките на газ в България поради неизпълнението от българската страна на дължимите от нея плащания, се казва в официалната позиция на Посолството.

„Въпреки всички неприятелски стъпки, направени срещу Русия, нашата страна досега е оставала надежден партньор на България. Добросъвестно е изпълнявала задълженията си относно газа, включително и осигуряване на допълнителни обеми, когато София имаше нужда от тях и ни молеше за помощ. Напомняме, че за последен път това беше през лятото на миналата година. Въпреки това, България се присъедини към държавите, които са решили да приложат спрямо Русия методи на откровен шантаж и рекет – руските валутни активи бяха незаконно блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства. Тоест, фактически от Русия поискаха да продължава да доставя газ безплатно. Така, западните клиенти не са оставили на „Газпром“ друг изход, освен да им предложи да продължат да плащат с рубли за „синьото гориво“, като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори”, пишат още от Руското посолство у нас и уточняват, че новият механизъм на плащанията за доставения от „Газпром експорт“ газ предполага следващ алгоритъм.

Според представителите на Москва, новият алгоритъм за плащане предполага прехвърляне на сумата, посочена в договора - само че по сметка в „Газпромбанк“. Всъщност, сметките са две - във валута и в рубли. Купувачът внася валутата, след това руската банка я търгува на Московската борса и прехвърля рублите във втората сметка на купувача. Оттам парите отиват в „Газпром”. Тогава следва и доставката на газа.

"Всъщност, за контрагентите на „Газпром“ нищо не се променя – цената на „синьото гориво“ остава същата, не се появяват посредници в тази верига", обясняват от руската дипломатическа мисия у нас и подчертават, че „действащият от 1 април т. г. нов ред за плащания е въведен като необходима мярка в отговор на незаконните санкции срещу Русия, наложени от редица западни държави, включително и от България”, се казва още в позицията на руското посолство у нас.

От там коментират и ситуацията в Украйна. По думите на дипломатите „все още остава трудна ситуацията около мариуполския завод „Азовстал“, където се барикадираха няколко хиляди националисти. Президентът на Русия заповяда да не се прави щурм на обекта, за да се избегнат загуби сред личния състав на руските Въоръжени Сили, както и за да се запази животът на държаните там като „жив щит“ мирни жители на Мариупол. Въпреки редовно отваряне на хуманитарни коридори, бойците пречат на излизане на невиновни граждани от комбината, действайки всъщност като терористи, които се скриват зад заложниците”.

 

От Руското посолство коментираха и доставките на оръжия за украинските въоръжени сили.

„Продължаваме да следим внимателно воденото сред политически обществени кръгове обсъждане относно евентуални доставки на оръжия и амуниция от България на псевдогероите на Украйна. Разчитаме, че официална София в пълен обем оценява всички негативни последици на такава стъпка за по-нататъшните руско-български отношения”, предупреждават руснаците. В позицията си те препоръчват на българската делегация в Украйна, водена от премиера Кирил Петков, „да пообщуват също така и с официалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова