Парите са предвидени за справяне с бежанската вълна от Украйна

Европейската комисия изплати авансово на България повече от 148.3 милиона евро за справяне с бежанската вълна от Украйна. Над 3.5 милиарда евро са били изплатени сумарно на държавите членки. Плащанията по инструмента REACT-EU бяха извършени в рамките на действията на ЕС за сближаване за бежанците в Европа (CARE).

„Хората, бягащи от войната в Украйна, се нуждаят от незабавна подкрепа, за да изградят отново живота си в безопасност. С тези авансови плащания държавите членки могат да предложат храна, настаняване, здравеопазване, образование, да помогнат за достъпа до работни места и повече възможности за нуждаещите се“, заяви комисарят по въпросите на работните места и социалните права Никола Шмит.

Хотелиери се оплакват от орязани средства за настаняване на бежанци

След началото на инвазията на Русия на 24 февруари Комисията мобилизира всички усилия, за да подкрепи цивилното население, бягащо от войната, и да помогне на държавите членки да ги приемат и да се грижат за тях. Тя въведе възможността за гъвкаво използване на наличните ресурси от политиката на сближаване в рамките на програмите за периода 2014-2020 г., възможността за 100% съфинансиране и увеличаване с 3.5 милиарда евро на авансовото финансиране по линия на REACT-EU.

Държавите членки вече могат да се възползват в пълна степен от възможностите, предоставени от Комисията. Помощта на ЕС ще облекчи допълнителната тежест върху публичните финанси на държавите членки, тъй като разходите, които могат да бъдат покрити, са допустими със задна дата от датата на нахлуването в Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.