Най-много обезлюдени населени места има в областите Габрово, Велико Търново, Кърджали и Смолян

Расте броят на населените места у нас, в които няма нито един жител. 

167 са те според Националния статистически институт към 31 декември миналата година. В 1 173 от общо 5000 села в България живеят между един и 49 души. Най-много обезлюдени населени места има в областите Габрово, Велико Търново, Кърджали и Смолян.

Българите избират да живеят в големия град. Столицата е областта, в която има 1 307 439 души. 

С население от над 100 000 души са девет града в страната. Или иначе казано – близо 35 % от хората в страната. 

И още нещо важно, свързано с живота в столицата. 24 % от населението в София живее в три от общо 24-те района – Люлин, Младост и Студентски. Всеки от тях наброява над 100 000 души.

На този фон на около 20 километра от столицата в едно населено място живеят едва около 20 души. Ивелина Драгнева разказва.

Село Потоп се намира на едва 26 километра от центъра на София, край оживения Елин Пелин. Постоянните жители на селото са едва 20.

Сред тях е и Божидар. Избрал е Потоп за свой дом преди 37 години. 

“Хубаво, красиво, диво”, така Божидар описва селото. 

Да се стигне до Потоп обаче е приключение. Пътят е осеян с дупки. Точно над селото пък минава магистрала „Хемус”. 

“Можеше да се сложи, както се слагат на много места в България – звукобариера, така че звукът да върви нагоре, а да не върви надолу. Когато е силен трафикът е доста шумно”, споделя мъжът.. 

НСИ: Броят на местата в детските ясли у нас се е увеличил

Единственият жител с работа в селото е магазинерката. 

“Всеки един работи в София. Тук няма какво. Имаме един магазин, който работи до обяд. И едно кметство, което пада и няма пари да бъде ремонтирано”, казва Лили Стамболийска. 

Преди 10 години хората от Потоп получили обещание, че скоро ще започне ремонт на пътя, но още чакат. Това е и надеждата за жителите на селото - да придобие нов облик и да е привлече хора за постоянно. 

На този фон, на разстояние от няколко километра, в ж.к. "Младост" например, жителите са 104 402. А в Студентския град - над 103 000. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.