В пощенските станции парите ще се дават по предварително обявен график

Опашки и напрежение пред пощите заради изплащането на пенсиите. Възрастните хора в цялата страна, които не успяха да вземат възнагражденията си преди празниците заради хакерската атака, в понеделник сутрин отново се наредиха пред пощенските офиси. 

Пред пощенския клон в район "Южен" в Пловдив, който е един от най-населените в Града под тепетата, пенсионерите са се наредили пред вратите на пощата още от ранни зори. За част от тях това е дежавю, след като миналия месец отново станаха заложници на проблема със софтуера, който тогава забави изплащането на пенсии и великденски добавки. Хора на различна възраст се налагаше да чакат прави. Изплащането на пенсиите ставаше по списък. 

Хората не искат да получават пенсиите по банков път. Керанка Николова е на 78 години. Преместила се със съпруга си и семейството на сина си от Варна в Пловдив преди 4 години. Заради проблема със софтуера на пощите, жената не може да си получи пенсията вече втори месец. Името й липсва във ведомостите, въпреки че адресната й регистрация вече е Пловдив. 

„В пощите казват, че вариантът да си получат пенсиите, е да отидат във Варна, където са регистрирани от едно време. Това е абсурдна ситуация. Майка ми дори не си е получила великденската надбавка", твърди Росен Николов. 

Изплащането на пенсиите ще продължи до 20 май. Пенсионерите, които получават парите си по банков път, обаче вече са ги получили.

Едновременно с пенсиите отново ще бъдат направени и допълнителните плащания, които не представляват пенсии или надбавки по осигурителното законодателство, но нормативно е установено да се изплащат по реда, предвиден за пенсиите – т. нар. „COVID добавка“ от 60 лв. и разликата между общата сума от пенсии и добавки през януари 2022 г. и общата сума от пенсии и добавки от декември 2021 г.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.