Очаква се поскъпване на кредитите, посочи той

"В момента депозитите са раздадени като кредити. Това не означава, че няма да има пари за кредити, но ще се вземат от чужбина, можем да очакваме забавяне и поскъпване. Целта е догодина основната лихва да стане 1,5%. Докато дойде на гише може да стигне и 3-4%". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS банкерът Левон Хампарцумян. 

Според него има начин за преструктуриране на кредитите, ако станат непоносими. "Банките искат да имат дългосрочни отношения с клиентите, за да печелят. Не искат да ги задушават", уточни финансистът. 

По думите му основната лихва на ЕЦБ няма значение за крайния потребител. "За да потиснат инфлацията централните банки трябва да ги приберат обратно и започват да вдигат основната лихва. Рязкото им вдигане би спънало икономиката. Трябва да се внимава плавно да се повишават, което ще виждаме", подчерта той. И допълни, че ще бъде трудно, но не невъзможно да има предсрочни избори.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.