Местните все още се справят с последиците от наводнението

Умишленото наводняване на малко село, северно от Киев, което създаде изкуствено блато и потопи мазета и ниви, но предотврати руска атака срещу столицата, си е струвало всички жертви, смятат жителите му. Украинските сили отвориха язовир в началото на войната в Демидив, в резултат на което река Ирпин заля селото и хиляди декари наоколо. Оттогава насам този ход се оценява като мярка, която е попречила на руските войници и танкове да пробият украинските защитни линии.

"Разбира се, че беше добре", казва Володимир Артемчук, 60-годишен жител на Демидив. "Какво щеше да се случи, ако руските сили бяха успели да преминат малката река и след това да продължат към Киев?"

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Настъплението в Донбас е изгубило инерция

Повече от една трета от някои ниви са наводнени, каза 39-годишният Олександър Рибалко.

Около два месеца по-късно хората в селото все още се справят с последиците от наводнението, като използват надуваеми лодки, за да се придвижват, и засаждат със зеленчуци сухите участъци, които са останали.

Руската инвазия, която продължава вече трети месец, отне живота на хиляди цивилни, накара милиони украинци да избягат и превърна градовете в руини

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook. 

Източник: БГНЕС