Това съобщиха от правителствената пресслужба

Министър-председателят Кирил Петков, който участва в Икономическия форум в Давос, проведе и серия от двустранни срещи. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът Петков разговаря с колегата си от Хърватия Андрей Пленкович. Двамата правителствени ръководители дискутираха актуалните въпроси на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел. Петков и Пленкович бяха единодушни за необходимостта от влизането на двете държави в Шенген.

Петков в Давос: Ако действаме заедно, ще постигнем енергийна независимост и по-зелена икономика

Министър-председателят Кирил Петков също се срещна с премиера на Черна гора Дритан Абазович и го поздрави за скорошното му назначаване на поста, като приветства политическата воля на правителството да продължи да изпълнява ангажиментите, поети в хода на процеса на европейска интеграция.

Петков потвърди последователната подкрепа на България за евро-атлантическа интеграция на Черна гора.

Той разговаря и с министър-председателя на Молдова Наталия Гаврилица. Обсъдени бяха предизвикателствата, породени от войната в Украйна. Акцент на срещата бяха и енергийни теми, както и борбата за върховенство на закона. Петков изрази подкрепа за развитието на Тараклийския държавен университет, който е важен мост между двете държави.

Българският министър-председател се срещна и с министъра на петрола и минералните ресурси на Египет Тарек ел Мола.

Основна тема на разговорите бяха възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката, в контекста на последователните действия на правителство за гарантиране на газовите доставки към България от различни източници. С въвеждането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция ще бъде налице необходимата за това инфраструктура.

Програмата на премиера Петков в Давос продължава с официална вечеря, давана от президента на Световния икономически форум Бьорг Бренде. Сред гостите на събитието са Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, д-р Нгози Оконджо-Ивеала, генерален директор на Световната търговска организация, Матиас Корман, генерален секретар на ОИСР, Александър де Кроо, министър-председател на Кралство Белгия и др.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.