При нея бяха убити 19 малки деца и 2 възрастни

Ден след стрелбата в Съединените щати малкото градче Ювалди в Тексас още не може да се съвземе от шока. Жертвите на стрелбата в местното училище са 21. Властите се опитват да разберат какво е накарало 18-годишния младеж да извърши престъплението. Президентът Джо Байдън за пореден път призова да се затегне режимът за носене на оръжие. Президентът на САЩ обяви, че заедно със съпругата си ще замине за Тексас, за да се срещне със семействата на загиналите.

За жителите на Ювалди, Тексас е трудно да повярват, че трагедията наистина се е случила. 19 деца от местното начално училище, заедно с още двама преподаватели, така и не дочакаха започващата след броени дни лятна ваканция. Междувременно се появяват нови подробности за 18-годишния нападател. Минути пред стрелбата той е изпратил няколко смразяващи съобщения на 15-годишно момиче в Германия.

19 малки деца и 2 възрастни - убити при стрелба в училище в Тексас (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В първия пост той казва: „Ще застрелям баба ми“. Във втория уточнява „Застрелях баба ми“. Третият пост, може би по-малко от 15 минути преди да пристигне в училището, е бил: „Ще стрелям в началното училище”, заяви Грег Абъд - губернатор на Тексас.

Разследващите са установили, че от момента, в който нападателят влязъл в стълкновение със служител на кампуса пред училището, докато бил застрелян от агент на граничния патрул в класната стая, изминали между 40 и 60 минути на тежко изпитание. Полицаи, щатски военни и родители обикаляли училището, чупейки прозорци, в опит да помогнат на децата да избягат.

„Идеята, че 18-годишен може да влезе в магазин и да купи бойни оръжия, предназначени да убиват, е просто погрешна”, каза Джо Байдън.

Байдън: Американците да се противопоставят на мощното оръжейно лоби в САЩ

Трагедията отново разпали обществения дебат в Съединените щати за контрола върху продажбите на оръжие. „Трябва да се запитаме кога, за Бога, ще направим това, което трябва да се направи -  ако не напълно да спрем, поне фундаментално да променим мащабите на клането, което се случва в тази страна. За да кажа очевидното – отвратен и изморен съм. Просто ми е писнало от това, което се случва”, коментира Байдън.

Той обяви, че заедно със съпругата си ще замине за Тексас, за да се срещне със семействата на загиналите при стрелбата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.