Извършителят е 18-годишен местен жител

Шокиращо масово убийство бе извършено в щата Тексас. Жертвите са 21, 19 от които деца на възраст между седем и десет години. Още четирима души са настанени в болница в тежко състояние.

Трагедията се разиграла в начално училище в малък град. Извършителят е 18-годишен местен жител, идентифициран като Салвадор Рамос. Младежът купил два автомата, единият от които е бил открит в колата му, като подарък за рождения си ден, който бил преди десетина дни. 

Той пристигнал в учебното заведение в град Ювалди в южната част на щата с автомобила на баба си, която също прострелял преди това. Мъжът влязъл и открил огън. 

Шест жертви при стрелба в Сакраменто (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нападателят бил убит от федерален агент от граничната охрана, който след началото на стрелбата влязъл в училището, без да чака подкрепление и прострелял извършителя. Агентът също бил ранен, но успял да излезе сам от училището.

И докато властите търсят мотив, градчето и цялата страна скърбят за поредните невинни жертви на масовите стрелби. Родители с часове не знаеха каква е съдбата на децата им.

"Името й не е в списъка, разбирате ли? Не знаем нищо, не ни пускат в болницата. Не знаем къде да отидем. Трябва някой да ни каже къде е дъщеря ни", твърди Джеси Родригес, родител. 

"Не можем да разберем нищо, абослютно нищо. Дори и малко. Добре ли са децата, не са ли добре! Никаква информация не е дадена на родителите", заяви и  Алфред Гарза, родител. 

 

 

Това е най-смъртоносната стрелба в училище в САЩ от 2012 г. насам, когато нападател уби 20 деца и шестима възрастни в началното училище „Санди Хук" в Нютън, Кънектикът.

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да действа със закони, които да правят по-трудно притежанието на автоматично оръжие.

„Надявах се, когато стана президент, да не се налага да правя това отново. Още едно клане. Ювалди, Тексас, основно училище - хубави, невинни деца от втори, трети и четвърти клас. И колко други малки деца, които са били свидетели на случилото се, видели са как приятелите им умират, сякаш са на бойно поле... Има много неща, които все още не знаем. Има и много, които знаем. Трябва да заявим ясно на всеки избран служител в тази страна, че е време да действаме. Можем да направим много повече. Трябва да направим повече”, каза Байдън.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поднесе съболезнованията си на близките на жертвите в масовата стрелба, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

„Това се случва навсякъде, това се случва по света, това се случва очевидно и в обществата в мир", каза още той.

 

Репортер: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.