Срокът ще е до юни или декември 2024 г.

Европейската комисия е съгласна да даде отсрочка на България за ембаргото над руския петрол. Това пишат редица европейски издания, сред които и Bloomberg.

В последната версия, която Брюксел подаде към европейските столици, три страни получават отсрочка като на България се предлагат две дати или юни 2024 г. или декември. Нашата страна настоява разбира се за по-дългия период – декември 2024 г.

Според запознати Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода „Дружба”, който е основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Предложението ще даде повече време на страната, която се противопоставя на санкциите, да намери техническо решение, което да задоволи енергийните ѝ нужди. То ще отговори и на опасенията на други държави без излаз на море, включително Словакия и Чехия, пише още Bloomberg. 

Шестият пакет санкции, който предвижда ембарго на руския газ, буксува от седмици заради ветото на Унгария и настовавания на страни като нашата за дерогация.

Има и условие, руският газ който ще получаваме през този период да бъде само за ползване в страната от нашите потребители. т.е да не изнасяме.

Отсрочки се предлага и за Унгария и Словакия. Тези отстъпки касаят само газ, получен по сухоземна тръба. Предимно газпопровода "Дружба".

Дали обаче Виктор Орбан ще приеме още не знаем. По-крайна позиция имат и Балтийските страни и Полша, които са за твърда линия срещу Кремъл.

В студиото на „Събуди се” икономистът от КНСБ Любослав Костов определи новината за отсрочката за България като очаквана, която е била въпрос на време. „Въпросът е да не компенсираме само с намалени акцизи и ДДС в енергетиката, а да има по-активна политика за дългосрочна стратегия”, уточни той.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.