Сибина Григорова и Харалан Александров коментират

"След големия психологически регрес по време на пандемията все още сме в обяснителен модел, който избираме почти автоматично да сведем сложни феномени до прости обяснения. В парламента има групови процеси, които са много дълбоки. Няма добро лидерство и читава структура, която да трансформира тревогата в програма за действия, затова хората регресират".  Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Харалан Александров, социален антрополог.

По думите му руската пропаганда представя конспиративни разкази, но също така и за катастрофичната промяна. "Във въображението на сънародниците ни промяната е свързана със загуба, травма, нещо ужасно", смята той. 

От своя страна журналистът Сибина Григорова посочи, че колкото са по-нови политическите партии, толкова по-зрелищна е ситуацията. "В момента да се прави политика е по-сложно от всякога. "Възраждане" влезе на база на силно присъствие в социалните мрежи. Костадинов има достъп до малки населени места, където хората получават оскъдна информация. Битката не е за фактите, а за интерпретациите. Трябва да сменим това, което се говори в медиите. Хората не искат истината, а хубава история, в която да имат героична роля", подчерта тя.

Според нея трябва да се говори за визия 20 години напред. "Бивши политици говорят различно и ние ги слушаме, но въпреки това не бихме ги избрали пак", обясни Григорова. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.