Предложението е на "Продължаваме Промяната"

Ограничават мандатите на кметовете до два. Предложението за законодателни промени е на “Продължаваме Промяната”. Целта е да се пресекат порочните практики в общини, където има дългогодишни кметове. 

За Минко Георгиев, два мандата кмет на село Тишевица, да решава проблемите на хората е приоритет. 

“Харесват ме. Имах опоненти, но спечелих. Не бих казал, че е лесно. Направо си е трудно. Един кмет е виновен за всичко. Правят му се забележки всеки ден. Докато на големите политици хората не могат да направят забележка”, казва Георгиев. 

Добрата новина за Минко Георгиев е, че законодателната идея на “Продължаваме Промяната” няма да го засегне, поне за сега. От партията на Кирил Петков искат мандатите на общински кметове и общински съветници да бъдат ограничени - до два, което би засегнало над повече от половината големи населени места.

“Това е част от нашия план за разбиване на моделите, които не работят - тези модели, които дадоха феодално управление, които дадоха възможност за частни общини”, обясни Настимир Ананиев от ПП. 

Според него имало порочна практика в общините с дългогодишни кметове.  

“Няма конкретна битка на идеологии. Обикновено има икономически интереси. Кметът с председателя на Общинския съвет, с главните фигури на една община обикновено са заедно на софрата през уикенда и решават какво ще се случи в нев през следващите седмици. Ние искаме да разбием този модел”, поясни Ананиев. 

Поправката за ограничените мандати е заложена да бъде в Закона за местното управление и местната администрация. Но преди това трябва да бъде обсъдено на коалиционно ниво. 

Амбицията на “Продължаваме Промяната” е да има и окрупняване на общините.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.