Според него премиерът няма да подаде оставка

„Ние сме в една перманентна политическа криза”. Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия. По думите му засега е правителствена криза и предстои да видим дали ще прерасне в парламентарна, ако Народното събрание не може да закрепи това правителство или да излъчи следващо.

„Нашата Конституция дава възможност в рамките на една легислатура на парламента да функционират множество различни правителства, стига да се преструктурира парламентарното пространство и да се излъчи ново правителство, което да смени това, което очевидно не може да се справи с управлението”, обясни Киров.

Има варианти това правителство да продължи да протестира, смята той, макар че според него те са само теоретични:

„Ако правителството успее да внесе една политическа програма за управление, плюс законодателна програма, плюс финансова програма, тоест това е тази актуализация на бюджета, която не се прие вчера,  значи то може да се стабилизира, стига политическите партии в парламента, дори тези от опозицията, да кажат: „Тези мерки, които предлагате, заслужават да бъдат подкрепени”.

Според проф. Киров обаче у нас случаят не изглежда такъв. Той прогнозира: „У нас най-вероятно първо ще се забави процесът за внасяне на попълване състава на МС, ще се вдигне шум, накрая министър-председателят ще предложи нови министри. Но ако не се гласуват предложенията, може да се търсят нови предложения. И влизаме в едно безобразно политическо поведение, което, както се казва, ни излага пред чужденците. В Европа не се постъпва по този начин. Хвърля се кърпата на тепиха и се казва – дотук бяхме. След като вие не гласувате за предложението ни за министри, то е един своеобразен вот на недоверие.”

Според проф. Киров обаче министър-председателят няма да подаде оставка. „Цялостното поведение е такова – на възторжен самодеец”.

Още може да гледате във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.