Точка в дневния ред е и подготовката за местните избори през 2023 г.

Заседание на Националния съвет на БСП се провежда в неделя в централата на партията на ул. “Позитано“ 20.Основна тема, която ще бъде обсъдена, е предстоящото приемане на актуализацията на държавния бюджет през месец юни и предложенията на БСП по актуализацията на Закона за държавния бюджет, Закона на бюджета на ДОО и Закона за бюджета на НЗОК.

В дневния ред са залегнали още и темите за актуалната политическа обстановка в страната и позициите на Националния съвет на БСП, както и подготовката за местните избори през 2023 г.

Припомняме, че още в първия си коментар, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че оттегля министрите си и излиза от коалицията, Нинова изрази позицията, че нови избори сега ще донесат още хаос и ще задълбочат кризите. За лидерът на партията най-важната точка в дневния ред на парламента и обществото е актуализацията на бюджета, за да могат да се реализират предложените от правителството антикризисни мерки. Тя беше категорична, че  хората ѝ стоят зад гърба на премиера Кирил Петков. 

"Ако има някаква мисъл и чувство за отговорност у хората, които са в Народното събрание, би трябвало да гласуват за актуализацията на бюджета, дори и да не им харесва съвсем, защото другото означава обричане на българите на мизерия".  Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков преди днешното заседание на Националния съвет на БСП, съобщава БГНЕС.

От думите на Гьоков стана ясно и че левицата ще разиска въпросът за оставането на БСП в управляващата коалиция. „Какво ще се случи – не знам, но моето желание е да мине актуализацията на бюджета, за да могат да бъдат подкрепени хората и бизнесът в това време на криза и на инфлация”, каза още Гьоков.

Социалният министър бе категоричен, че става въпрос за подпомагането на най-бедните слоеве от обществото. По думите на Гьоков всяка стъпка встрани от това, което е предложено, нарушава баланса на целия бюджет.

„Много сложно би било някой да каже „това го правим, това не го правим“, защото трябва да каже откъде идват парите за това, което правим и къде отиват парите от това, което не го правим. Оттам идва сложността на бюджета“, смята той.

Гьоков определи мисълта, че можем да приемем бюджета на държавното обществено осигуряване без да приемем обществения бюджет, като много наивна. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС