Той направи коментар от трибуната

„За мен беше, е и ще продължава бъде чест, че влязох в Народното събрание, в храма на българската държавност. Още по-голяма чест е, че на 3 декември ме направихте пръв сред равни. Нарочно бягам от думите да застана начело, защото вярвам, че ако председателят смята, че е начело или че, ако наричаният на жаргон „парламентарен шеф" се изживява като такъв, то той не е за тази позиция". Това заяви Никола Минчев от трибуната на праламента. 

Припомняме, че днес депутатите гласуват отстраняването на председателя на парламента. 

„Винаги съм се стремял да подхождам еднакво към всички депутати. Вярвам, че го оценявате.
В днешната тъй фокусирана дискусия, в която критиките към мен бяха по-малко, си личи, че го оценявате. На основанията за искане на оставката ми няма да се спирам. Всички знаем, че основанието е същото като това за вота на недоверие следващата седмица", допълни Минчев.

По думите му „в такъв момент дори е по-добре да не бъде председател".

„Оказа се, че всички, които искаха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен", каза още Никола Минчев.

Гласуването на депутатите според премиера Кирил Петков е показало новите политически реалности.

“Не можеш  да казваш, че целта ти е да изчегърташ ГЕРБ и да гласуваш с тях. Не можеш да говориш за етнически мир и да подкрепиш „Възраждане”. Просто тези неща не са нормални и хубавото е, че завесите се вдигат и нас не ни е страх от избори. Защото хората, които гледат в  момента, те могат да си направят ясна представа какво се случи”, заяви Петков.

Минути по-късно, напускайки председателския кабинет Минчев не се ангажира с прогноза кой ще влезе там на негово място.

 

 

“Новосформираното мнозинство ще си избере новия председател, а пък аз най-вероятно няма да имам думата в това, нека да видим кой е кандидата и тогава ще видим как ще гласувам”, каза Никола Минчев.

Партиите също не обявиха официално имена. Фаворит за поста е Ива Митева, която оглавяваше предишните два парламента.

“Ива Митева, срещу която хора днес хвърлиха кал, тя е пишела законите, които те са внасяли и е приета от цялата зала. Поне това е гарантирано”, каза колежката си от ИТН Станислав Балабанов.

По време на дебата точно срещу подобен избор направи призив бившият съпартиец на Митева Радостин Василев.  

Въпросът беше обсъден на бърз председателски съвет, но след него решение не беше взето. Нито кога да се избере заместник, нито сред кои имена.

“Ние до този момент първо искаме да знаем кога ще се проведе този избор и след това ще ви уведомим задължително”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ

Сега депутатите имат 14-дневен срок да изберат нов председател. Вероятно това ще се случи преди вота на недоверие.”.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.