Първият Председателски съвет завърши без резултат

На извънреден Председателски съвет депутатите не се споразумяха кой да бъде новият шеф на НС. Вече се заговори за кандидат на “Има такъв народ”, който да застане на най-високия пост в държавата, а именно - Ива Митева, която оглави 45-я и 46-я парламент.

Дали ще се стигне до гласуване днес и обсъждане на нов председател, все още не е ясно. 

Не са били приети и процедурни правила за избор на нов председател на НС, коментира пред журналисти в парламента Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС, предаде БТА. „Решение не се взе, защото групите на управляващата коалиция трябва да съгласуват решенията помежду си, което за нас е необяснимо, защото ние сме председатели на парламентарни групи, не знам с кого трябва да го стиковат, кого да питат и от кого да искат разрешение”, коментира Атанасова. Тя уточни, че от ГЕРБ-СДС настояват председателите на парламентарни групи да приемат още днес въпросните правила, така че утре първа точка от заседанието да бъде избор на нов председател.

„Да, сега заместник-председателят на най-голямата парламентарна група изпълнява длъжността председател, но е редно българският парламент да има избран председател”, коментира Атанасова. По думите ѝ в ситуацията в момента - гласуване на актуализацията на бюджета, предстоящ вот на недоверие - изборът на нов председател трябва да стане във възможно най-кратък срок. „Търсим консенсус и между останалите парламентарни групи, заедно да подпишем проект на решение за приемане на процедурни правила и да преминем към избор на председател на българския парламент”, каза Атанасова и добави, че според правилника всяка парламентарна група или коалиция може да издига свои кандидати.

Срокът за избор на нов председател според правилника на парламента е 14 дни от приемането на решението. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция. В момента това е Мирослав Иванов. 

Има уговорка до края на деня да се проведе още един Председателски съвет, но най-вероятно изборът за наследник на Никола Минчев ще бъде оставен за следващата седмица. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.