„Целта на „Български възход" е устойчиво да работи за реализиране на българския национален интерес и сигурността на българските граждани", каза той

Стефан Янев учреди новата си партия „Български възход”. Бившият служебен премиер очаква предсрочни избори и има амбиция партията му да влезе в 48-ото Народно събрание. Не постави червени линии за бъдещи партньори. Акцентира, че би работил с талантливи и морални хора, но не посочи дали в това число влиза и „Продължаваме промяната”.  

Янев постави началото на „Български възход” под звуците на гайда. И си постави цел - партията му да бъде част от следващия парламент.

„Целта на партията е устойчиво да се работи за реализиране на българския национален интерес и сигурността на българските граждани", заяви той на пресконференция в НДК.

Стефан Янев: Предсрочни избори ще има

По думите му от „Български възход" искат българите „да живеят в условията на справедливост и разбирателство със себе си и институциите и властите”.

„Целта на това събрание беше да се приеме устава, да се изберат ръководни органи на ПП „Български възход" и всички документи да бъдат представени в съда за регистрация. Благодаря на всички учредители и гости. Целта на днешното събрание е изпълнена, може да се поздравим с поредната преминала стъпка и вървим към регистрация”, каза още той.

„Това е дългосрочен партиен субект, който има амбиция да участва във всички видове избори, включително ако има предсрочни парламентарни", категоричен беше той.

Според него в момента лявото и дясното политическо пространство за неясно обусловени. „Български възход” ще работи в идеологическия спектър на национален консерватизъм. Политиката ни ще бъде обърната към традиционните ценности - училище, семейство, вяра, общност, колектив между българите. Това политическо пространство предполага взаимодействие с всички политически сили. Нашата партия ще обединява всички качествени морални хора с таланти”, посочи Янев. И добави: „Това беше събрание на хора със свободен дух и свободна воля”.

Янев: Членството на България в ЕС не е добре оползотворявано

Сред хората в Изпълнителния съвет се откроиха прокурор, адвокат и двама бивши служебни министри.

„Ще работя да запълвам пропастта между политиците и гражданите. За това говори и генерал Янев. Огромна дупка зее между нас гражданите, които ходим по тази земя, и тези политици, които ние ги храним”, заяви Виолета Комитова.

По-рано вторият човек в новата партия - Ралица Симеонова, обяви, че се дистанцира от формацията. Причината, посочена от нея във Facebook, са кадровите решения в партията.

За напускането й Янев заяви, че „в духа на свободната воля така е решила, така е направила”. На въпрос дали е готов да бъде премиер отговори: „Аз като личност съм готов”.

Той получи доверието на стотици учредители от цяла България. „Този човек никога не е подвел някого до себе си и никога не е предал никого”, коментира Веселин Василев.

Бившият служебен премиер не очерта червени линии за евентуални партньори в бъдещо управление на страната.

Янев не скри амбиции за поста на министър-председател. „Аз като личност съм готов затова”, заяви той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.