Ако Кирил Петков и Асен Василев не са в управлението, аз си тръгвам от него, каза още той

Президентът и ГЕРБ заработиха в синхрон, особено по газовите сделки. Това заяви транспортният министър Николай Събев в студиото на „На фокус”.

„Почти всички маски паднаха. Ще се види кои още не са. Очевидна е тази на президента, на т.нар. опозиция, на ИТН и т.н.”, каза още той.

„Изпитах много голямо разочарование, защото по време на предизборната кампания имах усещането, че с президента сме заедно и че заедно се борим да една нормална България. Че това е човекът, за когото националната кауза и суверинетет са неща, които са много важни и това са неща, стоящи над всичко. Дори между приятели много го защитавах, когато правеше гафовете за Крим. Вярвах, че той ще бъде този стабилизиращ фактор, когато ние искаме да направим промяната. Беше очевидно, че ние ще разбутваме схеми и добре уредени отношения и правила, които са давали възможност до този момент България да обеднява”, коментира транспортният министър.

Събев: Почтеността задължава, сега трябва да действаме като отговорни граждани

Запитан дали е усетил кога е започнал разривът в отношенията той отговори: „От момента, в който започнахме корекциите в газовия бизнес. Сменихме ръководството в него, говорихме за други неща и пристъпихме към тази позиция, с която искаме да поставим България в една по-независима ситуация. Веднага, след като сменихме ръководството, започнаха много интересни изказвания от негова страна. Изпитвах пълно недоумение със ситуацията на 3 март с Националната служба за охрана”.

„В ситуацията, в която има война в Украйна, в която светът се променя и в която нещата не са много стабилни, точно тогава ние очакваме от един държавен глава да има тази стабилизираща роля и функция, за да може хората да са по-спокойни, че и това ще премине. Отсъствието на такава позиция и непрекъснатите атаки от някое село във връзка с това какво не е и какво трябва да направи правителството, звучеше разклащащо”, заяви Събев.

По думите му от „Продължаваме Промяната” са започнали да правят и правят нещата, които са обещали.

„Разбира се това правителство не е безгрешно. На редовни събирания оценяваме какво трябва да подобрим и какво сме направили добре”, посочи той.

И отбеляза, че самият той е последовател на възгледа за непрекъснатия стремеж на хората за по-добър живот. „Вижте изборите от миналата година. Хората много ясно защитават тенденцията и искат да заявят, че вече е крайно време да заживеем в нормална държава. Те ще продължат да го искат независимо дали ние сме тук или не”, смята Събев.

Събев: Мостовете между Румъния и България трябва да станат 5

Той коментира и предстоящото гласуване на вота на недоверие. „Това правителство има всички шансове да оцелее. Вижте всички сфери, в които сме направили промени и в който продължаваме да правим такива”, посочи транспортният министър.

„Вариантът е 60:40 в полза на това да мине вотът на недоверие, но 40 процента са различни от нула. Ние ще се борим докрай, защото сме дали обещание да променим тази държава, и нито за секунда, независимо от някои грешки, които сме допускали, не сме се отклонявали от тази посока“, добави Събев.

В отговор на въпрос дали „Продължаваме Промяната“ (ПП) има друг човек, когото да предложи за поста министър-председател, той заяви, че тази тема не е обсъждана. 

И каза, че смята, че смяна на поста министър-председател винаги е възможна. „Самият Кирил Петков потвърди, че стига да продължаваме промяната в тази посока, за него не е важно само да е премиер. Моето лично обещание към Кирил и Асен е, че от момента, в който те не са в управлението, аз си тръгвам от официалната сцена, но ще продължа борбата срещу мафията“, коментира Събев.

Според министъра, Кирил Петков и правителството са доказали, че са диалогични, но без да „правят сделки“ за неща, които биха увредили обществения интерес.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.