Новината съобщи президентът Румен Радев

Първа пряка инвестиция в България на инициативата „Три морета”. Новината съобщи президентът Румен Радев. Държавният глава е на посещение в Латвия, която е домакин на форума тази година.

Веднага след президентския панел държавният глава  Румен Радев съобщи новината - инвестиционният фонд „Три морета”  е придобил дял от пристанище Бургас. Това според президента е в пъти по-голяма инвестиция от вноската на България за членство, която е 20 млн. евро.

Иначе на форума в първа тема се превърна войната в Украйна. Започна с обръщение на Володимир Зеленски към лидерите. Президентът на Украйна поиска страната да стане член на инициативата „Три морета”.

Радев: Не мога да приема открити призиви към политическо номадство

Първата икономическа инвестиция  в пристанище на инициативата „Три морета” се оказа именно в България.

„Това е най близкото до Босфора пристанище  с важна свързаност с Близкия изток и Азия и това ще има важна роля за насърчаване на по нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион”, заяви президентът Румен Радев.

Според държавния глава това е пример как трябва да се привличат инвестиции.

„Вноската на България е 20 млн. евро. Става въпрос за в пъти по голяма инвестиция”, каза президентът.

Междувременно руската инвазия в Украйна влезе като една от основните теми на  двудневната среща на лидерите в Рига. Съединените щати се включват с 300 милиона евро в инвестиционния фонд „Три морета”, а американският държавен секретар обяви:  

„По-голямата енергийна независимост ще направи държавите-членки по-малко уязвими на принуда от Кремъл. Това ще лиши руското правителство от огромни ресурси, които използва, за да финансира атаката си срещу независимостта на Украйна”, заяви Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ.

Блинкън подчерта, че войната в Украйна е показала нуждата от силна транспортна инфраструктура, защото тя се използва от НАТО за преместване на войски и оборудване за подсилване на Източния фланг. Британският външен министър беше по-остър в изказването си.

„Владимир Путин не е насочил своята ужасяваща хибридна война само към Украйна. Той се опитва да иска от  всички ни откуп, като използва глада и руската енергия. Той залага, че свободният свят ще се умори пред лицето на неговата агресия. Ние не сме уморени и ние никога не можем да се уморим в защита на свободата и демокрацията”, заяви Лиз Тръс, министър на външните работи на Великобритания.

Инициативата „Три морета” събра заедно 12 държави-членки от Евросъюза. Нейната цел е да подобри връзките между тях в различни области - енергетика, транспорт, икономика.

Темата беше обсъдена и на бизнес форума.  Президентът Румен Радев проведе и двустранни срещи с колегите си от Австрия и Унгария.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.