В „Пирогов” са му направени четири шева

Сигнал за инцидент в детска градина в София. Екипа на NOVA потърси Асен Бакалов. По неговия разказ на 16 юни малката му дъщеря се прибира от детска градина с окървавени дрехи. Оказва се, че детето има отворена рана на тялото си, за която никой не е информирал родителите. След преглед от лекар в „Пирогов” са направени четири шева, издаден е и документ от съдебен медик.

„Ние не знаем какво точно се е случило. Разбираме впоследствие от сестричката на момиченцето ни, която посещава същата детска градина, че се е катерила на дърво и е паднала. Никой не ни е уведомил за това. Когато се прибрахме вкъщи, видяхме една ужасяваща рана”, обясни Бакалов.

ЗАРАДИ НАСИЛИЕ НАД ДЕЦА: Уволниха възпитателки в ясла в София (ВИДЕО)

Проблемът, казва той, е фактът, че детето е престояло с раната около шест часа. Кръв имало по пижамата, клина и бельото на момиченцето. „Инцидентът е станал преди обяд. Тя е спала с тази рана и никой не ѝ е обърнал внимание. И не сме били уведомени по никакъв начин”, посочи още родителят.

 

 

Медицинската сестра в детската градина - Величка Стоянова, обясни, че съжалява за случая. „На базата опита и знанията, които имам, след като дойдох при децата и разбрах, че има проблем, попитах детето къде се е ударило. При игра си е чукнало главата в един от клоните на дървото. Прегледах главата за кръв, одрасквания или подутини - нямаше такива. Казаха ми, че си е чукнало главата в клона - това предполага преглед на главата. Никой не каза, нито детето, че си е ударило гърба или друга част от тялото. В момента, в който отидох, то си играеше. По нищо не показваше, че е ударено по дупето. 15 минути то стоя при мен. Беше жизнено и игриво”, уточни тя.

Агресия в детска градина: Синини и следи от забит молив в челото

Директорът на 107 ДГ „Бон-Бон” Ангелина Бунова уточни, че е уведомена за случая от родителя по телефона. Тя се е свързала с колегите ѝ, отговарящи за детето и групата през деня. Изискани са писмени обяснения, имало е и разговор, на който е присъствал и бащата.

„Обяснението беше, че както всеки път, възпитателят, който излиза с тях, припомня правилата за игра. Педагогът, който е бил първа смяна, пое отговорността за случая и подаде своето заявление за напускане. Въпреки това - искам да подкрепя и сестрата. Никой не е видял някаква индикация у детето. Не можем да отречем, че има кръв по пижамата. Но петното е с изключително по-малки размери, отколкото това по дрешките”, е нейното мнение. На помощник-възпитателя ще бъде наложена санкция.

Родители на деца в градината изразиха подкрепа към ръководството и учителите. Някои от тях смятат, че случаят е преекспониран, защото твърдят, че след като детето е взето от градината, било заведено на детска площадка, за да си играе. Бакалов пък посочи, че ще търси правата си и вече е сезирал няколко институции.

От Районната община, която отговаря за медицинските сестри в детските заведения, не дадоха информация ще има ли санкции за медицинското лице.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.