Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС с обръщение към Софийския икономически форум

Гърция и Северна Македония успяха да преодолеят различията помежду си. Очакваме и от България да положи усилия и да постигне такъв резултат. Това каза еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархеи

 в специално обръщение към участниците и гостите на Софийския икономически форум.

„Руската агресия задейства процедурата по приемането на Украйна, Молдова и Грузия в Европейския съюз. Но това породи притеснения в региона на Западните Балкани относно политиката ни по разширяване. Искам да заявя ясно – държавите от Западните Балкани остават приоритет за Съюза и европейската перспектива пред региона днес е по-силна от всякога”, заяви Вархеи в своето видеообръщение.

Той уточни, че все по-ясната перспектива за интеграцията на държавите от региона ще помогне и на тяхното икономическо развитие. „Процесът по приемането на Албания и Северна Македония в Европейския съюз трябва да продължи колкото е възможно по-скоро – не трябва да бавим повече провеждането на междуправителствените конференции с двете държави”, препоръча еврокомисарят. И се обърна със специален призив към страната ни: „България и Северна Македония трябва да постигнат съгласие. Гърция и Северна Македония успяха да преодолеят различията, подписвайки договор. Очакваме и от България да положи усилия и да постигне такъв резултат”.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.