Депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” не се регистрираха

Опозицията бламира заседанието на Народното събрание. След три опита за кворум пленарната зала остана полупразна. Така отпадна и възможността за избор на нов председател на парламента. Ново заседание трябва да се проведе тази вечер, когато ще се гласува и вотът на недоверие към правителството на Кирил Петков. Това ще се случи на фона на демонстрации „за” и „против” управляващите. В същото време своя коментар направи и президентът. Румен Радев обяви, че очаква разум и решаване на проблемите на българските граждани.

Малко след 09.00 ч. депутатите направиха първи опит за кворум. Регистрираха се само 110 депутати. Последва втори опит. Народните представители станаха 113.

„Въпреки че тенденцията е, че няма да съберем кворум, ще направя още един опит”, заяви председателят на НС Мирослав Иванов.

И този път от зала отсъстваха депутатите на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане”. Кворум отново нямаше.

„Не можем да съберем кворум, за да работим днес. Надявам се да го направим довечера в 19:10 ч.”, завърши Иванов.

Така изборът на нов председател на Народното събрание не се състоя. А управляващите обвиниха опозицията в саботаж.

„За това ли дойдоха? Като сърдити моми излизат от залата и се крият по кафетата. Да блокираш тази работа е безобразие”, каза Искрен Митев от „Продължаваме Промяната”.

„Ставаме свидетели на поредния саботаж. Стана ясно, че тези, които претендират да управляват, нямат никаква програма”, коментира Георги Свиленски от БСП.

„Целта е ясна - да бъде дестабилизирано Народното събрание. Хората да видят координацията между новото управляващо мнозинство”, каза Атанас Атанасов от „Демократична България”.

От опозицията контрираха.

„Защо към опозицията задавате въпроса за липсата на кворум? Има управляващи. Винаги в Народното събрание се е твърдяло, че кворумът е отговорност на управляващите. През последната седмица нито Петков, нито Василев, нито Рашков са ми се обаждали за указания и аз не знам какво да правя”, каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПД.

„Самите БСП не бяха ли казали че кворумът е отговорност на управляващите. Много бързо променят позициите си. ИТН в момента е в опозиция. Не сме част от управляващите”, обясни Ива Митева от „Има такъв народ”.

„В крайна сметка, това което се видя, че три пъти правителството падна. Довечера ще падне за четвърти път”, категорична е Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Все пак нов председател на Народното събрание трябва да бъде избран не по-късно от 14 дни след отстраняването на Никола Минчев.

 

 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.