Това заяви Бойко Борисов

ГЕРБ ще подкрепи даването на „зелена светлина” за започване на преговори със Северна Македония и Албания, ако бъде внесено предложение от МС в парламента. Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов. 

На извънреден брифинг Борисов многократно нарече премиера Кирил Петков „страхливец”, а причината за това – прехвърлянето на отговорността за това важно решение от МС на НС. Борисов намекна, че за да се скрие и да не участва в заседанието на външната комисия, премиерът Кирил Петков е свикал заседанието на Министерския съвет в същия час – 15:00. Според Борисов отговорната позиция е да има извънредно заседание на МС по-рано, след това Петков да присъства на външната комисия и да се даде "зелена светлина".

„Уважаеми колеги, аз вярвам във вас – вярвайте ми, че това е най-доброто решение за бъдещето на Балканите, бъдещето на ЕС и на България”, заяви Борисов.

Решението да се даде „зелена светлина” на Северна Македония по пътя й към Брюксел не е по силите на настоящия премиер Кирил Петков, смята Борисов.

„Свидетели сме на един страхлив премиер. Ние имаме много приятели на Запад – и там ни казват, че той ще се крие, ще се страхува, докато ние не свършим тази работа. Не се страхувай, колега”, коментира той.

Бившият премиер, който неведнъж е влизал в сблъсък с държавния глава, днес призна - френското предложение за Северна Македония е един от въпросите, по които двамата са на едно мнение.

В опит да отблокира пътя на западната ни съседка към Европа, Бойко Борисов предложи ясен план за действие на Кирил Петков. „Той трябва внезабавно да свика заседание на МС, да вземат решението, да дойде в парламента, влизане в комисия и влизане в зала”, посочи той.

При такъв сценарий, смята Борисов, в парламента ще има мнозинство в подкрепа на европерспективата на Северна Македония.

„Ако се престраши, ще има 59 депутати в подкрепа на даване на „зелена светлина” на Северна Македония и Албания. И той отива в Брюксел като победител да му пляска целия Съвет и да е героят”, отбеляза Бойко Борисов.

В противен случай от ГЕРБ са готови да поемат нещата в свои ръце.

„Ако не го свика, председателят на ПГ отива, разговаря с евроатлантическите партии и днес на Комисия на външните работи тези партии – ако се съгласят – заедно внасяме това предложение и поемаме ролята на премиера на България в кавички, който се крие и чака да изтече времето, за да отиде в Брюксел и да каже „този лошият Бойко, защото е приятел с Путин, иска да ни свали” – е това му е тъпата лъжлива физиономия”, заяви Борисов.

„Премиерът и управляващото мнозинство взимат и тежки и непопулярни решения, когато се отстоява принципът. В момента Западът, НАТО, Европа, евроатлантическите партньори искат разширяване към Балканите. Кой направи договорът за добросъседство, който беше приветстван и от президента Радев на КСНС? Ние заедно с колегите от СДС. Не мога да си представя как най-важната тема за Европа, за Америка, той не я бил чел. Ами да му я предоставим, да я прочете”, каза Борисов.  

Той каза още, че сегашното правителство не е направило нищо по отношение на Протокола, който е неразделна част от френското предложение. Той не е и подписан. 

„Не се страхувай! Ела в парламента. Това е най-доброто решение за България, Балканите и ЕС", обърна се Борисов към Петков. 

„Всеки може да си свика 2000-3000 души агитка. Стига се страхува! Ела в парламента, ела в комисия, кажете какво ще направите по Протокола, защо не сте го направили, защо лъжете, че друг ви е виновен?”, заяви Борисов.

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархеи поздрави в личния си профил в Twitter лидера на ГЕРБ за решението партията му да подкрепи френското предложение. 

We thank leader of opposition Gerb @BoykoBorissov for making a historical decision for Europe & for 🇲🇰to accept negotiation based on🇫🇷proposal allowing to proceed w/ opening accession nego w/ 🇲🇰. We expect gov’t making necessary proposals to Parl today so Europe can move forward.

— Oliver Varhelyi (@OliverVarhelyi) June 22, 2022

Поздравление за позицията си Борисов получи и от председателя на Групата на ЕНП Манфред Вебер.

"Бойко Борисов демонстрира впечатляващо лидерство, обявявайки, че ГЕРБ е готова да подкрепи в българския парламент началото на преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания. Премиерът Петков трябва незабавно да направи предложение за гласуване. Това е историческа възможност", пише Вебер.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.