123 народни представители гласуваха срещу правителството

Първи успешен вот на недоверие в най-новата история на България свали правителството на Кирил Петков. „За” падането на кабинета гласуваха 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС, „Има такъв народ” и „Възраждане”. „Против” бяха 116 депутати от ПП, БСП, ДБ и шестима независими.

СНИМКИ ОТ ВОТA НА НЕДОВЕРИЕ

Припомняме, че вотът на недоверие беше внесен от ГЕРБ. Аргументът на най-голямата опозиционна група беше „провал на правителството във финансовата политика”.

Първият коментар на премиера

Петков заяви, че за него е било чест да води правителство, „свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова”. И уточни, че този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път.

„Това, което те не разбраха, е че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си. И един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална, успешна европейска държава. Благодаря ви!”, каза Петков от парламентарната трибуна.


​„Днес гласувах „против” не защото лидерите на ПП ми наредиха, а защото аз съм служител на народа и моите причини са съвсем простички - думите на хората отвън да не се предаваме”, каза Искрен Митев.

„В пленарната зала бяхме свидетели на първото подобно историческо събитие - да падне 99-ят кабинет на България от вот на недоверие, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Министрите от кабинета с равносметка

„Мисля, че резултатът е много добър. Четири гласа ни делят от победата. След следващите избори съм сигурен, че тези 4 гласа срещу мафията ще ги има. Днес българският народ си отвоюва държавата”, коментира вицепремиерът Асен Василев. 

„Има такъв народ”, „Възраждане”, ГЕРБ и ДПС направиха абсолютен безпринципен сбор, обединени само от това да защитят интереса си”, е мнението на лидера на БСП Корнелия Нинова. 

„Около Юда се групираха онези, които крадоха 10-12 години държавата, където намерят като африкански скакалци”, заяви вътрешният министър Бойко Рашков коментира гласуването на вота на недоверие.

Социалният министър Георги Гьоков изрази песимизъм, че бюджетът ще бъде приет. 
 

 

Първите реакции на опозицията

От ГЕРБ категорично дадоха заявка, че няма да приемат евентуален мандат от президента, ако се стигне до тях. 

„Ако ГЕРБ получи втория мандат - ще го върне”, заяви Десислава Атанасова. 

От ДПС обявиха, че амбицията им занапред ще бъде за „връщане на нормалността в държавата”.

„Нормалността в политиката се възстановява чрез диалог, а не чрез омраза и лъжи”, смята лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

За гласуването дойде и Делян Пеевски, който на излизане обяви, че от ДПС ще се „борят срещу олигархията”.

От партията на Слави Трифонов заявиха, че евентуални нови преговори с ПП са малко вероятни.

„Депутатите не са проститутки да ходиш да си ги купуваш, както направи Кирил Петков. Това не е политическо поведение”, подчерта Тошко Йорданов и призова Кирил Петков „да се научи на политика”.

Според „Възраждане” най-добрият вариант са предсрочни избори.

Какво следва?

Сега предстои правителството да подаде оставка. Президентът трябва да започне консултации с партиите в Народното събрание. Следва връчване на първия проучвателен мандат на най-голямата политическа сила - „Продължаваме Промяната”. Те имат 7 дни да съберат мнозинство.

Ако мандатът бъде върнат, държавният глава отново няма определен ограничаващ срок за консултациите. Втората партия, която ще получи мандат - в случая ГЕРБ, също ще има 7 дни. Ако и те го върнат, Радев вече ще разполага със 7 дни, за да избере третата партия, която да опита да състави кабинет.

При изчерпване на възможностите, следва назначаване на служебно правителство. Дотогава управлява правителството в оставка. Предвид процедурите, експерти изчисляват, че предсрочни избори могат да се проведат най-рано през август, но заради сезона на отпуските се очаква вотът да бъде насрочен за септември или октомври.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.