Може би е дошло време да й помогнем да скъса с практиките от миналото, сред които и антибългаризма, смята той

"Не смятам, че френското предложение ще бъде с времева граница на френското председателство. Добре е да приемем подадената ръка. Може би е дошло време да й помогнем да скъса с практиките от миналото, сред които и антибългаризма. Вече сме загубили част от националния си интерес си с пасивната си политика". Това заяви историкът доц. Спас Ташев от БАН за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му има безспорна еволюция в двустранните отношения. "Стартирахме исторически спор, европейските институции вече застъпват нашата позиция. В РСМ няма малцинства, така че е нелогично българите да бъдат разглеждани като такова. Имаме 30-годишна история на отношения с РСМ, по-скоро изпълнена със спорове, отколкото със сътрудничество. Ние първи признахме суверенитета им", припомни той. 

Доц. Ташев: Няма очаквания ветото за РС Македония да бъде вдигнато на 24 май

Неговата препоръка по прецизиране на текстовете е към проекта за двустранен договор. "Има вариант исторически неизяснените въпроси да бъдат представени в модерното им измерение. Механизмите за контрол на изпълнението и конкретни срокове също трябва да се уточнят. Съмнявам се, че в този му вид протоколът за двустранни отношения ще бъде подписан от македонска страна. Ние трябва да посочим, че те не са изпълнили договореностите", коментира доц. Ташев. И допълни, че моделът на политика на Албания е по руско подобие.

Повече по темата вижте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.