С Еди Рама, който критикува страната ни от Брюксел, разговаря и Бойко Борисов

Министерството на външните ни работи и вицепремиерът Корнелия Нинова с остра реакция на изказване на албанския премиер Еди Рама от Брюксел. Оттам той посочи, че „е позорно държава членка на НАТО - в случая България, да държи като заложници две други страни членки на НАТО - Албания и Северна Македония във връзка с присъединяването им към Европейския съюз.

Първо позиция дойде от Външното ни министерство. Там се казва, че България винаги е била сред тези държави членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ.

„Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще”, гласи позицията.

Темата „Северна Македония” предизвика политически скандали (ОБЗОР)

От МВнР допълват: „Не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС”.

В позицията на Външното ни министерство се казва още: „На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател, заявяват от МВнР.

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова също критикува думите на Еди Рама „Изказването на премиера на Албания, че е позорно държава членка на НАТО да държи като заложници две други страни членки на НАТО - Албания  и Северна Македония, и че останалите 26 европейски държави са в плашеща импотентност, е обидно, неуважително и  неприемливо както за България, така и за държавите членки на ЕС”, написа тя във Facebook.

„Ние не сме позор. България има достойнство, защитава своя национален интерес и отстоява европейските ценности”, категорична е Нинова.  

Малко по-късно стана ясно, че и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е говорил с Рама. В своя публикация в Twitter албанският премиер написа, че е провел кратък телефонен разговор с Борисов, „за да решим приятелски и честно въпроса с българското малцинство в Албания”. „Истинските приятели не вредят един на друг, а си говорят истината и си подават ръка”, казва Рама.

Албанският премиер продължи спора с българското МВнР с пост в Twitter, в който заявява, че имал проблем с България, която държала две натовски страни като заложници.

​Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.