Това заяви Десислава Атанасова

„Призовавам останалите политически партии да проявят разум и да работим заедно. Цялото политическо противопоставяне вероятно ще чуем и видим в едни предстоящи предсрочни избори. Но сега е време за адекватни и държавнически решения  - това очакват хората от нас", заяви Десислава Атанасова по време на консултациите при президента Румен Радев.

Кабинетът „Петков” подаде оставка

„Отчитаме всички предизвикателства, пред които е изправена държавата. Съобразяваме се с всички рискове. Затова и нашата политическа група много активно участва при вземането на редица решения", каза още тя.

„Наред с икономическата, социалната, здравната и бежанската криза днес сме изправени и пред политическа криза. Българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени, продължаващата война и неизвестността, породени от кризите, които не могат да бъдат решени само от една партия”, посочи президентът Румен Радев.

По думите му бъдещето на гражданите зависи от решението на политиците и усилията на институциите не само в национален, но и в международен контекст.

„България очаква по-силна подкрепа в съюзите, в които членува. Очакваме да работим още по-ефективно и да използваме всяка възможност, за да отстояваме националния интерес и да не допускаме страната да остане в периферията на Европа. Това изисква амбициозна, адекватна и последователна външна политика”, добави Радев.

Президентът започва консултациите за съставяне на ново правителство

Според него дълбоката криза, която е обхванала обществото ни, е породила стремежа към промяна. „Но непрекъснато намаляващата избирателна активност е атестат за сриващото се доверие в политическата класа, това поставя рискове за България и от политическите партии зависи да си възвърнат това доверие”, отбеляза президента.

Радев беше категоричен, че Народното събрание трябва да свърши не малко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината.

„Актуализацията на бюджета, приемането на законодателни промени за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане и се надявам партиите да влязат в градивен диалог по всички тези въпроси”, заяви държавният глава.

От „Продължаваме Промяната” не се явиха на консултацииите при президента

 

„Водим се от разбирането, че политическите партии имат огромна отговорност в условията на криза и в изпълнение на чл. 99 от Конституцията сме тук, за да заявим нашите приоритети през следващите няколко седмици, ако не се случи съставяне на правителство с връчване на мандат на първата политическа сила, както и да заявим, че ако бъде връчен мандат на ГЕРБ-СДС, ще го върнем възможно най-бързо, така че да започнат консултации по връчване на мандат на третата политическа сила”, заяви Атанасова.

Тя посочи, че от партията си дават сметка, че при всички кризи, ако държавата няма гарантиран държавен бюджет, „това ще е катастрофа”.

„Предстоят важни закони, които очакваме Министерският съвет да внесе в Народното събрание, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост. Обръщам внимание, че до този момент няма внесени такива законодателни инициативи и всички извинения, че парламентът, ако не работи, те няма да бъдат приети, звучат нелогично”, отчете Десислава Атанасова.  

Според Томислав Дончев в България има политическа криза от една година и оставката на правителството не е началото на тази криза.

„Това е естественото развитие на политическата криза и може да се окаже дори и краят й. Относно това дали виждаме потенциал в това Народно събрание да бъде сформирано ново правителство – потенциал за принципна коалиция няма. За безпринципна – вероятно има много. Дълбоко не вярвам обаче подобно управление да бъде устойчиво”, каза той.

От партията направиха коментар и след консултациите при Радев.

„Съгласно Конституцията всички политици трябва да си дават сметка, че в ситуация на криза трябва да положат усилия на първо място да спазват законите и да имат отношение към държавността. Затова в изпълнение на Конституцията ние сме тук. Никога не сме отказвали участие в консултации или консултативни съвети, защото си даваме сметка, че представляваме българки граждани и заради тях трябва да има диалог”, каза Десислава Атанасова.

По думите й е време политиците да работят като държавници, „да осъзнаят, че сме в спирала от кризи и каквото може този парламент да направи за това да има в следващите няколко месеца, ако не работи парламентът, спокойствие сред гражданите”.

„Рано е изобщо да се правят каквито и да е прогнози. Може първият връчен мандат да събере подкрепа. Ние сме в опозиция.Както в първия ден на сформиране на правителството, така  и сега никой не иска да говори с нас”, посочи тя.

На въпрос дали е възможно да се формира кабинет в рамките на настоящото правителство, Томислав Дончев отговори: „Може, но въпросът е на каква цена. Първо то ще е на база на политически трансфери, ще бъде слабо, безпомощно и няма да може да свърши нищо, но е възможно”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.