ДПС отиде на консултациите при президента

Президентът Румен Радев призова за градивен диалог между партиите, а лидерът на ДПС отговори, че очаква избори. Това стана в началото на консултациите на ДПС с президента. 

Преди от Движението да влязат при държавния глава, Карадайъ коментира и отказа това да направят от „Продължаваме Промяната” и БСП. „Неуважение към Конституцията и институциите в страната и отказ от диалог", заяви Карадайъ. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След като посрещна представителите на ДПС, Румен Радев  определи момента като „предизвикателен”. „Няма да изброявам всички кризи, ще добавя само една – политическата”, каза Радев. Той призова политиците да не допускат България да остава в периферията на Европа. Според държавния глава затова трябва по-амбициозна, единна и последователна външна политика.

 „Отговорното отношение на вашето движение към етническия мир е факт, винаги сте апелирали за диалог. Но България очаква еднакви усилия от всички партии в борбата в корупцията. Вашата партия осъзнава високия залог на това предизвикателство”, каза Радев. „Очаквам отговорна работа от 47-ото НС. Надявам се партиите да влязат в градивен диалог”, каза президентът.„За обществото е важно виждането на вашата партия и оценката ви за политическата обстановка в страната. Важно е да знаем дали вие виждате достатъчно потенциал за търсене на ново управленско мнозинство и с какви механизми може да се получи това и как виждате излизането от политическата криза”, каза Радев.  

Карадайъ обаче заговори за нови избори. Той каза, че падането на правителството „е естественият край на политиката, основана на лъжата и омразата”.

„Последната коалиция не се основа на база ценности и политики, а на база отрицание. Цялата й дейност беше основана на лъжата. В НС се опитвахме да разобличаваме лъжите. Изходът от политическата криза, в която се намираме, е предпоставка за намиране на решение и на другите кризи. Тя започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което отказваше диалог с опозицията в търсене на решения на кризите, но в последствие се разбра, че има отказ от диалог и в управляващото мнозинство. По този начин не можем да намерим решение на кризите”, каза Карадайъ. „Самонарекоха се „промяна” и искаха да внушат, че нарушаването на Конституцията и законите е нормална практика, ако се извършва от правилните хора”, каза още Карадайъ. „От ДПС водим последователна политика. Неведнъж сме имали възможност с вас да споделим, че искаме да възстановим нормалността в политиката. Категорично сме за борбата с корупцията и върховенството на закона. Трябва да възстановим демокрацията, държавността и нормалността в политиката”, каза още лидерът на ДПС.

„България час по-скоро трябва да си внесе Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Бюджетът трябваше да е съобразен с тях. В момента нямаме план за устойчивост, нито оперативни програми”, каза Карадайъ. „В това НС трудно може да се намери онзи диалог, за да има категорично евроатлантическо управление в България. Трябва да се обърнем отново към избирателите, те да натоварят с определена отговорност политическите партии. В следващия парламент да влезем с ценности, цели и предложения за приоритети на държавата. Да търсим ценностно хомогенно евроатлантическо управление”, каза Карадайъ.

Приоритетите на страната, според Движението, сега трябва да са енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

На излизане от консултациите, Карадайъ не беше с променена позиция. 

„Къщата е такава, каквато е основата. А основата на това Народно събрание са реваншизмът, противопоставянето, омразата, лъжата, арогантността, самонадеяността, самодостатъчността. Обобщено казано – липса на диалог”, каза лидерът на ДПС.

„При наличието на толкова много кризи – социална, енергийна, икономическа, бежанска, инфлацията - от политическа гледна точка нормално е властимащи и опозиция да са в диалог в търсене на решения. Но в последните дни видяхме, че в управляващата коалиция не е имало диалог. 47-ото НС няма как да излъчи стабилно правителство”, каза Карадайъ.

„По-нормално и правилно е да си вземем поука от уроците не само на 47-ото НС, а от последните 12-13 години, да застанем отговорно пред гражданите, да предложим своите платформи, да кажат какви са ни целите, гражданите да натоварят партиите с политическа отговорност. Еднопартийно управление няма да има – да заложим на диалога още от сега, преди да е стартирала предизборната кампания”, каза Карадайъ.  

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.