Той се включи в срещата по видеовръзка

Украинският президент - с обръщение към лидерите на Г-7. Володимир Зеленски поиска от тях помощ, за да свърши войната преди края на годината. Той беше поканен да говори пред премиерите и президентите, като посочи от какво точно се нуждае Украйна, за да надделее на бойното поле.

Зеленски се включи в срещата по видеовръзка от Украйна. Той благодари за помощта и каза, че войната може да свърши преди зимата. За целта -  страната има нужда от още военна помощ. Според президента на Украйна, ключови са системите за противовъздушна отбрана, каквито досега Западът не е изпратил. В комбинация с още икономически санкции срещу Русия, войната може да стане невъзможна за Кремъл, казва Зеленски.

Зеленски: Ракета удари търговски център в град Кременчук (ВИДЕО)

„Коментираме всичко от обявения дневен ред, но особено засягаме нуждата да останем единни в подкрепата за Украйна. От разговорите се убедихме, че позициите на всички страни тук са много близки”, каза канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Лидерите от Г-7 излязоха с писмена позиция. В 11 основни точки те казват, че ще подкрепят Украйна с финансова, хуманитарна и военна помощ толкова дълго, колкото се налага. Седемте страни казват, че Киев сам, без външен натиск, ще реши кога и какви мирни споразумения ще подпише.

„Практически няма сделка, която президентът Зеленски може да сключи в момента. В такава ситуация, както Г-7, така и останалите съюзници, трябва да продължат да подкрепят Украйна”, смята великобританският премиер Борис Джонсън.

Според журналисти, присъствали на срещата, значително внимание се отделя на идеята за нов начин на санкции срещу руските петрол и газ. Някои от лидерите предлагат да се въведе таван на цената на руските енергоизточници. Това би означавало руските петрол и газ да не бъдат купувани, ако са над определена цена. Предлагащите тази стъпка за газа казват, че това би проработило, защото Русия няма къде другаде да го изпрати. При петролът ще се използва фактическия монопол на най-влиятелния клуб застрахователи на танкери. Над 95 процента от всички кораби, превозващи нефт, се застраховат от компании, базирани в Лондон. Държавите от Г-7 могат да приемат, че застраховател, който позволява превозването на руски петрол над дадена цена, да попада под санкции. Не всички на срещата са убедени, че това може да проработи и не е ясно дали ще бъде договорено на този форум.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.