„Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри”, добави той

Премиерът в оставка Кирил Петков се яви на изслушване в парламента. В кулоарите на Народното събрание той коментира, че решението за изгонването на руските дипломати не е негово. 

„Има Междуведомствен доклад от МВнР и решение на Съвета по сигурност. Решението е на базата на този Съвет и на три доклада от ДАНС. Това са всички институции, които отговарят за сигурността”, подчерта той.

 

 

Министър-председателят в оставка обясни, че докладите датират от май и юни. Имало и отделни информации още през март. 

„Всички се фокусираха върху 70 човека, които си тръгват. Реално Руското посолство продължава да има над 40 служители, които са голяма бройка в сравнение с много от европейските държави”, подчерта той след изслушването. 

Според Петков се е случвал един „много дълъг процес”, който е завършил с това МВнР да направи отзоваването. „Идеята за еднолично решение беше поредният опит за политически маневри”, отбеляза министър-председателят в оставка.

Той подчерта, че на изслушването са били чути всички служби. „Ясно стана, че това е един дълъг процес, който е започнал още през март. Първите доклади и записки ги имаме от март, после април, май, юни. Излязоха две неща - че това е дълъг процес, второто, че доста служби са били включени в тази задача”, добави той.

 

 

Премиерът в оставка обясни и каква е била неговата роля в решението: „Много ясно беше докладвано, че аз, като премиер, съм оглавявал Съвета за сигурност”.  

Лаконичен беше коментарът му за решението на БСП да стопира преговорите с ПП за съставяне на правителство: „Знаете ли, за тези решения винаги утрото е по-мъдро от вечерта”, заяви Петков.  

Коментари след изслушването дойдоха и от опозицията.

„Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на Външното министерство, зад някакви доклади. Оказа се и мисля, че не е класифицирана информация - от 37, за които ДАНС е сигнализирала премиера, че следва по чл. 9 на Виенската конвенция да бъдат отзовани, само 20 са дипломати. Останалите са някакъв персонал - готвачи, чистачи, градинари, фризьори и всичко останало”, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Нищо конкретно. Като казвам нищо имам предвид точно това. Това е просто един пълен фарс. За пореден път американски слугинаж”, е мнението на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Христо Иванов от „Демократична България” обаче обясни, че е видял една добре свършена работа.

„За която ние трябва да благодарим на службите, на Външно министерство и на политическото ръководство на досегашното управление, защото е защитена българската национална сигурност. Ние в парламента не можем да се занимаваме с разследвания, особено що се отнася до данни, свързани с шпионска или друга враждебна дейност на наша територия”, добави съпредседателят на ДБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.