Заплахата е за скъсване на дипломатическите отношения

В 12:00 часа изтече срокът на ултиматума, който руският посланик Елеонора Митрофанова постави на страната ни. По това време Митрофанова отиде на среща с външния ни министър Теодора Генчовска в МВнР.

Руският посланик заплаши, че ако правителството не отмени решението си за изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство у нас, тя ще се свърже с президента Путин и ще предложи скъсване на дипломатическите отношения. Още снощи Генчовска заяви, че нотата е изпратена до премиера в оставка и МВнР очаква указания.

ВСИЧКО ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПО ОСТА БЪЛГАРИЯ-РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

„Поставихме условието и очакваме до 12 часа в петък отговор от Министерството на външните работи. Ако не последва отговор или той е отрицателен, ще поставя пред президента на Руската федерация въпроса за закриване на посолството. Това ще означава прекъсване на дипломатическите отношения, което е крайно нежелателно и абсолютно вредно за нашите дълги и много топли отношения”, заяви Митрофанова.

А пред руското посолство се събраха граждани в подкрепа на Русия. Един от тях е Румен Петков. "Това е резултат на серия безумни действия от наша страна. При наличие на здрав разум от наша страна, може да бъде отложено влизането в действие на двете ноти и да се стигне до решение, отговарящо на българския национален интерес", посочи той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.