Предстои период с валежи и прохладно време

Цялата предстояща седмица ще е с неустойчиво време, особено в западната половина на страната. За периода рискът от градушки е значителен. Освен това, предстои захлаждане, което ще свали температурите до пролетни нива.

В понеделник и вторник дните ще са слънчеви, но в часовете следобед и привечер в западните райони ще се образуват единични гръмотевични облаци с краткотраен валеж и гръмотевици. Дневните температури ще са между 30 и 35-36 градуса.

В сряда ще вали отново в западната половина на страната, но количествата ще са по-значителни, а гръмотевичната активност по-интензивна. В топлата част на деня температурите с леки колебания ще се запазят.

В четвъртък, петък и събота над Балканите ще премине студен атмосферен фронт. Атмосферата ще е нестабилна в цялата страна. Валежи ще има на много места, с бурна гръмотевична активност. Температурите ще се понижат осезаемо и в самия край на седмицата ще са със стойности, типични за пролетта, в интервала 20-25 градуса. По-топло ще остане в Източна България. В най-високите части на планините, в студената част на денонощието, термометрите има вероятност да докоснат показания, близки до нулата.

След 10 юли преваляванията ще се ограничат в източните райони, а на запад ще е преобладаващо слънчево. Около средата на следващата седмица ще има ден-два със спокойно и прохладно време без валежи и с повече слънце. След това предстои ново нахлуване на студен въздух, отново с валежи и гръмотевици. Дневните температури ще се задържат по-ниски от обичайните. Едва след 15 юли летните стойности на термометрите (около и над 30 градуса) ще се възстановят.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.