Една от най-нестандартните рок групи на музикалната сцена – пред Ивелина Кунчева

„Kultur Shock” е една от най-нестандартните рок групи на музикалната сцена - нетипично звучене, бунтарско излъчване и неповторим стил - с над 1500 концерта по цял свят и 11 издадени албума от 1996 г. насам. Музикантите ѝ комбинират балканска фолклорна музика с пънк, метъл и арт рок.  

Джино Йевджевич е един от създателите на бандата. Той е вокалист и тромпетист, свири и на перкусии. Роден е в Босна, живее в САЩ, но душата му е изцяло балканска. В София „Kultur Shock” бяха за фестивала „Hills of rock”.

„Свирили сме и преди в България – в Пловдив. Беше точно преди пандемията. След това загубих представа за времето. Все едно са минали 10 години, а са минали само три. Това е прекрасен фестивал, за първи път ще свирим в София. С „Тангра” сме имали страхотни шоута, всеки път е страхотно”, споделя Джино Йевджевич.

„Никога не знаем какво да очакваме. Така и започнахме – като не очаквахме нищо от себе си. Нищо от това, което постигнахме, не беше предвидено. Не сме си мислели, че ще оцелеем 25 години. Ние свирим за себе си и за луди хора като нас, които ни харесват. Това се оказа достатъчно, за да просъществуваме толкова време. Свирим всяка песен сякаш ни е последна, сякаш ни остават 5 минути живот, сякаш имаме 5 минути, за да изпеем всичко”, споделя Джино Йевджевич.

Определят ги като джипси пънк банда, която свири алтернативна балканска музика.  

„Това започна с едно журналистическо определение на нашия стил. Терминът „цигански” е лош, предпочитам – „ромски”. Да, свирим пънк, но и нежна музика, свирим и севдах, както и българска фолклорна музика, дори и японска. Правим го на 14 езика. Що се отнася до музикалния стил – той беше измислен от журналистите. Те искат да ни сложат в рамки, за да ни разберат. Извинението им е, че това се прави за публиката. А зрителите ни разбират, усещат ни, защото изпитват емоции. Това е енергия. Както ни казваха в училище – енергията не може да бъде създадена или разрушена, Може само да бъде предадена от един на друг. Хората нямат контрол над нея. Ако все пак някой иска да сложи етикет на музиката ни – давайте, не ни пука”, казва Джино Йевджевич.

Валери Кьосовски е българската следа в групата. Той е китарист, който от 32 години живее в САЩ, където се е отдал изцяло на музиката.

„Не съм член на групата от началото й, присъединих се през 2000 година. Преди това имах моя формация в Сиатъл, с която експериментирах. Когато бях тук, бях прогресив рок музикант. Нямах никаква представа от балкански рок. Като отидох там и се свързах с Джино, нещата се промениха. Осъзнах, че Балканската музика е невероятна. Научих се интуитивно да я уважавам и да свиря елементи с удоволствие. Беше интересна метаморфоза – от напълно отричане до това да прегърнеш доброто от корените ти и да го представиш на света”, споделя Валери Кьосовски. „Ние не се придържаме към определена стилистична посока. Единственият стил, към който се придържаме, е стилът „Kultur Shock”. Това е генералният саунд на групата, начинът, по който се свързваме помежду си. Това, което се случва на сцената, е практически психичен секс, който имаме. Такова е свързването между музиката, музиканти и приятелства в групата. Чувства се абсолютна симбиоза”, казва Кьосовски.

Братът на Валери, Огнян Кьосовски, е барабанист, част от легендарната българска рок група "Контрол". Той е гост-изпълнител в „Kultur Shock” и не за пръв път свири рамо до рамо с тях .

„В тази група се чувствам като в семейство, когато сме заедно, свирим, когато репетираме”, казва Огнян Кьосовски.

Ейми Денио е професионален композитор и саксофонист, един от основателите на групата „Kultur Shock”. Тя свири на бузуки, кларинет, китара, а също така и пее.

„Този проект ни превърна много повече в семейство отколкото в каквото и да е друго. Присъединих се в „Kultur Shock”  през 1999 г. и през цялото време можех да се развивам. Като свиря, се усещам така сякаш музиката блика дълбоко от сърцето ми – излиза и се разпръсква след публиката, след това тази енергия се връща обратно към нас. Това усещане за взаимност за мен е истинска магия”, казва Ейми Денио. „Когато се присъединих към групата, свирехме най-вече народна музика, с ритъма на барабани, в ресторанти. В последствие станахме по-агресивни, оформихме своето звучене, свирейки повече пънк и метъл, и ресторантите вече не ни искаха. Така започнахме участията си в нощните клубове. Наблюдавам изключителна еволюция на тази смесица от стилове”, казва Ейми Денио.

Гай Майкъл Дейвис е басистът на „Kultur Shock”. Той е част от групата от 14 години. Преди да се присъедини не си е представял, че може да изпълнява такава необичайна смесица от стилове. Има и български корени.

Младата американка от гръцки произход Елени Говетас е най-новото попълнение в групата. Тя пее, а освен това свири на цигулка, саксофон и перкусии. Интересен факт е, че възрастта ѝ съвпада с тази на бандата. 

Групата празнува 25 години на сцената. Още любопитни истории на музикантите – гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.