„Нямаме и договорки с други доставчици, каквито биха могли да бъдат Катар или САЩ", подчерта депутатът

Тревожен е фактът, че към момента България няма продължение на договорите с "Газпром" по политически причини. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от "БСП за България" Румен Гечев. 

„По-тревожен обаче е въпросът, че към момента България няма продължение на договорите с "Газпром" по политически причини. Нямаме и договори с други доставчици, каквито биха могли да бъдат Катар или САЩ. Причината е, че правителството не си е свършило работата. То трябваше да подпише договорите. Затова е важно в момента страната да има кабинет, който да подпише дългосрочни договори с потенциални доставчици на природен газ, спазвайки правилата на ЕС”, подчерта народният представител. 

Той коментира и поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа от средата на юли.

„Това е европейска практика. Нормално е. Няма как да се прогнозира цената. Тя винаги се формира на базата на натрупаните цени на доставките от предходни периоди. При това състояние на пазара на природния газ няма предсказуемост. Това е проблемът. Затова поскъпването не може да е от 1 август. В момента „Булгаргаз” купува газ на по-високи цени, които надхвърлиха 180 лева за мегаватчас. Основният проблем пред ЕС и България е дали ще има физически количества на газ и петрол и ако има такива - на каква цена ще бъдат те”, посочи той.

По думите му би било добре резервоарите на газ да са пълни поне на 80%. „Но в момента няма как да стане, тъй като газът е скъп, доставките са намалени, а текущото потребление е високо”, заяви Гечев.

Поскъпването на долара спрямо еврото ще се отрази на цената на енергийните източници, тъй като повечето договори са в американска валута, категоричен е депутатът.

„Традиционно през последните години еврото винаги е било по-скъпо от долара. Но вече са изравнени. За Европа това означава, че еврото се обезценява спрямо долара. Добрата новина е, че европейският износ става по-евтин, но вносът на всичко става по-скъп. Търговският дефицит на Европа, в това число и на България обаче, се причинява основно от енергоносители, а там динамиката в цените е висока”, подчерта той.

По думите му най-притеснителното в случая е именно поскъпването на енергоизточниците. „На световния пазар повечето договори са в долари. И ние, за да купуваме енергийни източници, плащайки в долари – доларът ще ни е по-скъп, когато плащаме в евро. Това означава, че природният газ и петролът ще са ни по-скъпи”, допълни Гечев.  

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.