Резултатите представи в ЕП Томаш Здеховски

Две години след скандала със снимките от спалнята на Бойко Борисов в „Бояна” се появиха резултати от прокурорската проверка за тях. Те бяха огласени в Европейския парламент от депутата, който оглавяваше мисията у нас. Томаш Здеховски обяви, цитирайки експертиза, поръчана от обвинителите у нас, че снимките с кюлчета и евро в чекмеджето на спалнята са манипулирани.

Шефът на бюджетната комисия в ЕП: Снимките на Борисов с кюлчетата са манипулирани

Здеховски заяви, че цитира писмо от българската прокуратура. Според него е направена петорна експертиза. Заключението е, че снимките са правени в период от година и половина. Проверката е показала, че има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с други обекти на снимката. Фактът, че за тази експертиза на обвинението се разбира от Европарламента породи и критики от управляващата коалиция у нас.

Изводите от доклада не бяха съобщени от българската прокуратура, а от представители на  Европейския парламент. Снимките се появиха през лятото на 2020 г., когато имаше протести срещу управлението на ГЕРБ. Тогава Борисов заяви, че ставало въпрос за постановка.

„На общо петима компютърни и технически експерти е било възложено да прегледат снимките и видеото. На кратко - тези материали са манипулирани. Има много разминавания между резолюцията на банкнотите и други обекти на снимките. Не съответстват водните знаци и осветяването на холографските ленти”, каза ръководителят на мисията на ЕП в България Томаш Здеховски.

Йорданова: Не разполагаме с експертизата за снимките на Борисов

Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова поиска резултатите на прокуратурата да бъдат представени официално и у нас. „Очаквам главния прокурор Гешев да дължи същото уважение и ниво на информираност и спрямо българските народни представители”, подчерта тя.

В парламента бивши и настояващи управляващи разчетоха различно заключението на Европейския парламент.

„Истината рано или късно излиза наяве. Тук единственото, което се колебая, е дали истината е излязла рано или късно. Впрочем, очаквам всички лъжи и клевети, с които бяхме удряни последните две години, колкото може по-скоро да бъдат разобличени”, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.

„Това много прилича на опит за спасяването редник Райън. Тоест, да се изчисти името на г-н Бойко Борисов. Така че нека българската прокуратура първо покаже тя докъде е стигнала в разследването си, защото ние още не сме виждали експертизата на българската прокуратура”, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

От прокуратурата бяха лаконични - става  въпрос за комуникация между тях и европейските институции и повече детайли за кореспонденцията нямало да бъдат давани.

Реакция по темата дойде и от евродепутата от БСП Цветелина Пенкова, която е част от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и е член на Комисията по бюджетен контрол.

Според нея е недопустимо „селективното изпращане на информация от българските власти до  представители само на определена политическа сила" - в случая ЕНП. И още - „свободната  интерпретация на г-н Здеховски на непублични документи и кореспонденция оставя усещането за политизиране  на случая в условията на политическа криза в българия“, пише Пенкова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.