Политологът от „Тренд" е категоричен, че по-добрият сценарий за БСП е кабинет в рамките на това НС

Политологът от „Тренд" Димитър Ганев не изключва сценарий, при който да не може да се състави кабинет след провеждане на предсрочни парламентрани избори.

„Ако влезем в хипотезата, че все пак кабинет ще се направи, можем да кажем почти с категоричност, че тази четворна коалиция, която направи кабинетът „Петков” преди 7 месеца, няма да има мнозинство. Това сочи моментната картина”, заяви той в студиото на „Здравей, България”.

„Тренд”: При предсрочни избори ГЕРБ са първа политическа сила, следват ги ПП

Това, по думите му, означава ,че ще трябва да се търси друга конфигурация. „Тя вероятно ще стъпи върху определена евроатлантическа платформа и дневен ред, свързан с позиции спрямо Украйна, РСМ, еврото и т.н. Ще се търси консенсус около този тип дневен ред, с акцент върху борбата със социално-икономическата криза”, коментира още политологът.

Според него се наблюдава възстановяване на част от подкрепата за „Продължаваме Промяната”.

„След 4-5-месечен тренд на ерозия в подкрепата за „Продължаваме Промяната” през юли той не само спира, но и се преобръща. Има възстановяване на част от подкрепата”, посочи той.

„При всички случаи събитията от последните няколко месеца, визирам протестите около свалянето на председателя на НС и вота на недоверие, са напомпали ПП. Доколко това ще е временно явление, е трудно да преценя”, добави Ганев.

По думите му предимството, което има ГЕРБ е минимално, но демографските разбивки показват, че електоратът на ГЕРБ е по-лоялен, по-твърд и по-мобилизиран от този на ПП. „Това е нормално за една по-стара партия”, коментира политологът.

БСП и „Продължаваме Промяната” започват консултации

Той е категоричен, че при всички случаи по-добрият сценарий за БСП е кабинет в рамките на това НС.

„Не е ясно едни нови избори как ще им се отразят. Не виждам никакви условия за растеж от ноември миналата година, а напротив – имат възможност за още по-нисък резултат. В рамките на тези 6-7 месеца това управление едва ли им е донесло позитив. Конфликтът с Радев, изгонването на русите дипломати, влошените отношения с Русия на един русофилски електорат едва ли му изглежда добре”, смята Димитър Ганев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Росана Манева