Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

Нови мерки срещу разпространението на пандемията от COVID-19 влизат в сила от днес. В шест области връщат маските в здравни, лечебни и социални заведения.

COVID-19: Близо 2300 положителни проби за денонощието

Според проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в мерките няма нищо ново. Тя обясни в ефира на „Здравей, България”, че досега те са били силно препоръчителни, но с нарастването на броя заразени стават задължителни.

Здравните власти връщат някои COVID ограничeния в София

„Далеч сме от пика, но е много късно, когато си близо до него, да прилагаш мерки”, категорична беше проф. Христова. Тя подчерта, че сега е моментът за някои ограничения, за да се забави темпът на заболеваемостта. По думите на директора на НЦЗПБ неминуемо случаите на заразени с коронавирус ще се увеличават, но от нас зависи те да не стигнат твърде високи стойности.

„Вирусът ще продължи да ни изненадва не само с лятно протичане, но и трупайки мутации. Никой не е сигурен какво ще се случи”, смята специалистът.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.