Социалистите разговаряха с „Демократична България” и с отцепилите се депутати от „Има такъв народ”

Първият тур от преговорите за ново правителство в този парламент приключи. Всички участници в разговорите с БСП са на мнение, че до съставяне на кабинет може да се стигне.

Социалистите разговаряха днес с „Демократична България” и с отцепилите се депутати от „Има такъв народ”. Обединиха се около обща програма за управление и обявиха, че засега не разглеждат имена за премиер и членове на правителството. Съставът на бъдещ кабинет ще се обсъжда на втори тур преговори другата седмица.

Христо Иванов: Нарастват шансовете за правителство (ВИДЕО)

От ДБ са на мнение, че правителство в кризата страната трябва да има. А за независимите народни представители, освен работещ кабинет, нужно е и стабилно мнозинство за обещаните реформи. Спортният министър в оставка Радостин Василев  се усъмни и в добрите намерения на „Има такъв народ” в преговорите.

В последния ден от първия кръг преговори за правителство дойде ред и на „Демократична България” да се срещне с БСП.  Лидерът на БСП Корнелия Нинова допусна, че първият им разговор ще бъде по-лесен защото с ДБ били съавтори на програмата. „Пред вас декларираме сериозна готовност опитаме да съставим правителство”, каза тя.

ЦИФРИТЕ: Могат ли БСП да изпълнят третия мандат

Че страната има нужда от правителство, а не от избори, смятат и от „Демократична България”. „Рискът България да остане без парламент в зимните месеци е голям и дава възможност за политическа дестабилизация, което обслужва плана на Борисов за реставрация и ние няма да го допуснем”, каза ген. Атанас Атанасов. Така  шансовете за съставяне на кабинет се увеличават, стана ясно след разговорите с ДБ.

„Гледаме на опита за съставяне на правителство като на нещо, което трябва да бъде подкрепено. Вероятно ще трябва малко повече време да се даде да протекат тези процеси, търпение, професионализъм и може да имаме правителство с третия мандат”, смята съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

Корнелия Нинова пък призова за повече време за преговори. „Мисля, че около програмата, както вървят разговорите, ще имаме това мнозинство”, прогнозира лидерът на БСП.

На разговори за ново правителство влязоха и  отцепилите се депутатите от формацията на Слави Трифонов. Спортният министър в оставка предупреди за възможни подводни камъни при преговорите. „Изразяваме скептицизъм към изявената диалогичност на „Има такъв народ” и ви предупреждаваме, че трябва да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа, защото можеха да го покажат по време на правителството, а те не го показаха”, подчерта Радостин Василев.

Радостин Василев към БСП: Скептични сме към диалогичността от страна на ИТН

Персонален състав на кабинета не бил обсъждан, но някои от независимите депутатите имат условие за подкрепа. Във фокуса на разговорите била управленската програма и новите предложения на ИТН. Според Нинова всичко е преодолимо, стига да има добра воля. По думите й времето става много важен въпрос на тези преговори. „Ние не може да задържим безкрайно мандата”, алармира лидерът на Левицата.

Управленската програма се очаква да бъде финализирана до края на седмицата. До утре партиите трябва да изпратят становища по нея и по-точно предложенията на „Има такъв народ”. Така през следващата седмица Корнелия Нинова обяви, че ще започнат разговори и за кандидатура за министър-председател и състав на евентуален кабинет. Към момента името на Асен Василев не било обсъждано.

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ОПИТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.